Obrazovanje

Mitropolija dabrobosanska pokazatelj epohalne uloge Svetog Save - Naučni skup u Foči o osam vijekova postojanja

02.10.2021 | 13:06 Mitropolija dabrobosanska pokazatelj epohalne uloge Svetog Save - Naučni skup u Foči o osam vijekova postojanja

Uz Mitropoliju dabrobosansku, koju je Sveti Sava, kao Dabarsku eparhiju,osnovao 1220. godine, srpski narod se kroz burnu istoriju opismenjavao, snažio u vjeri i sabirao kao oko svoje mati koja je održavala žar vjere i u najmračnijim vremenima donosila nadu zasnovanu na radosnoj vijesti Jevanđelja, istaknuto je na otvaranju naučnog skupa „Osam vijekova Mitropolije dabrobosanske“ u Foči.

Trodnevni naučni skup, koji je u Bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog organizovao Bogoslovski fakultet iz Foče zajedno sa Mitropolijom, Filozofskim fakultetom i Univerzitetom iz Istočnog Sarajeva, okupio je teologe, istoričare, profesore književnosti i filozofije, istoričare umjetnosti iz Banjaluke, Beograda, Istočnog Sarajeva, Cetinja, Niša i Foče.

Skup je otvorio i blagoslovio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je podsjetio da se zametak, odnosno kvasac, koji je Sveti Sava postavio u manastiru Svetog Nikolaja u Dabru kod Priboja, Tvrtkovim osvajanjem tog prostora 1373. godine, razvio i proširio na cijelu Bosnu i Dalmaciju.

„Ona tada prestaje biti samo Dabarska eparhija, već se proširila i na zapad do Kupe, Krke, do Gomilja današnjeg. Drugo sjedište mitropolita bilo je upravo u manastiru Rmnju. Poslije svih istorijskih i nesrećnih događanja, mitropolija je svedena na ovo što ona danas jeste, ali ne treba da kukamo i jadikujemo,jer postoje, hvala Bogu, druge eparhije koje rade moćno i šire Hristovu riječ tamo gdje je najpotrebnije“, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da mitropolija nije samo prazna riječ, već je to živi narod koji stvara 800 godina, koji se bori, nestaje i vaskrsava.

„Važno je da sve što srpski narod radi bude pod blagoslovom Božjim. Ne smije srpski narod ni ova mitropolija izgubiti blagoslov Božji, ako je pod blagoslovom Božjim onda je sve dobro“, poručio je mitropolit i naglasio da je ovaj naučni skup veliko djelo osvjetljavanja nekada tragične, a nekada slavne istorije Mitropolije kroz vijekove.

Član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Siniša Jelušić, jedan od učesnika naučnog skupa, ističe da je ogroman značaj Mitropolije dabrobosanske i da se kroz njen rad i postojanje pokazala epohalna uloga Svetog Save.

„Istovjetan značaj na prostoru Crne Gore ima i Mitropolija crnogorsko-primorska . Može se reći da kulture duhovnosti i nacionalnog identiteta uopšte ne bi bilo bez tog ogromnog rada koji, opet ponavljam taj termin, ima epohalan značaj“, naveo je Jelušić.

On je dodao da se danas živi u vremenu duhovne praznine i da bi se morao uzeti zavjetni zadatak da se neprestano govori upravo o toj velikoj duhovnosti koju su mitropolije nosile svojim prisustvom na ovim prostorima i da se to nikako ne potisne u zaborav.

„Ponavljati, govoriti mladima, s obzirom da je naše savremeno društvo u dubokoj duhovnoj krizi, a ovo o čemu govorimo je jedna potpuna suprotnost tom stanju. U tome je veliki značaj govora o osam vijekova Mitropolije dabrobosanske, koja svojim vrijednostima nadilaze okvire sopstvenog i geografskog i istorijskog značenja zato što ulazi u opšti duhovni prostor hrišćanske civilizacije“, napomenuo je Jelušić.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vladislav Topalović je naveo da zbog mjera zaštite od zaraze ovaj naučni skup nisu uspjeli prošle godine da organizuju.

„Osam vijekova je veoma veliki istorijski okvir u kome se odigravala drama našeg naroda na ovom području- od svetinja na istoku, kao što su Mileševa i Pribojska banja, do Vozućice na sjeveru, Dalmacije i dalmatinskih svetinja na zapadu i jugu. Taj veliki istorijski proces na ovom naučnom skupu biće osvijetljen sa različitih strana“, rekao je Topalović.

On je dodao da je Bogoslovski fakultet, koji je zajedno sa Bogoslovijom u Foči, nasljednik nekadašnje Sarajevske bogoslovije, dio istorije Mitropolije dabrobosanske, te da je prirodno da je domaćin i organizator ovog naučnog skupa.

Dekan Filozofskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva Draga Mastilović podsjetio je da je saradnja sa Bogoslovskim fakultetom i Mitropolijom počela prije tri godine zajedničkom organizacijom naučnog skupa o 500 godina Goraždanske štamparije.

„Istorija Mitropolije dabrobosanske je u stvari istorija srpskog naroda na ovim prostorima. Mi za dosta starijih istorijskih perioda imamo istorijske izvore koji svjedoče o bitisanju srpskog naroda na ovim prostorima upravo zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji dabrobosanskoj,pa tako naprimjer za Sarajevo za starije periode imamo samo ono što je sačuvano u Staroj sarajevskoj crkvi“, istakao je Mastilović.

On je naveo da će zbornik radova sa ovog naučnog skupa, čije objavljivanje se očekuje na proljeće iduće godine, biti trajno svjedočanstvo budućim generacijama o prisustvu srpskog naroda na ovim prostorima.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: