Za KUD “Foča” prikupljeno više od 10.000 KM

Kulturno-umjetničko društvo “Foča” iz godine u godinu okuplja sve više članova, ali dobija i sve veću podršku sugrađana, pa je na nedavno održanoj donatorskoj večeri prikupljeno više od 10.000 KM za nabavku opreme.

U maju ove godine, KUD “Foča” obilježiće sedam godina postojanja, a “Veče prijatelja KUD-a” održano je treću godinu u nizu.

Narodnim igrama i pjesmama u ovom društvu uči se oko 290 članova svrstanih u osam ansambala- od dječijih, preko prvog ansambla do veterana, a nedavno je formiran i poseban ansambl studenata dva fočanska fakulteta- Medicinskog i Bogoslovskog.

Važan dio Društva su i vokalni solisti, ženska pjevačka etno grupa i narodni orkestar.

Predsjednik KUD-a Foča Spomenko Stojanović kaže da je na druženju prijatelja ovog društva prikupljeno 10.400 KM, ali da ta cifra nije konačna.

“Imamo prijatelja koji iz raznih razloga nisu bili u situaciji da dođu to veče, ali znamo da će uplatiti određeni iznos na račun KUD-a, jer nas godinama podržavaju. Sredstva koja prikupimo uglavnom koristimo za kompletiranje narodnih nošnji koje nam nedostaju, a na godišnjem koncertu prikazaćemo našim sugrađanima šta smo nabavili”, kaže Stojanović.

Od svog osnivanja KUD “Foča” je “podstanar”, a ove godine trebalo bi da dobije svoje prostorije, tako da više neće morati da izdvaja novac za zakup i grijanje.

“Naišli smo na podršku načelnika opštine, tako da ćemo rekonstrukcijom Sportskog centra “Partizan”, koja je u toku, na spratu objekta dobiti prostorije za rad našeg društva”, dodao je Stojanović.

Sekretar KUD-a “Foča” Saša Stanić kaže da na repertoaru imaju igre iz Šumadije, Mačve, Crne Trave, Leskovca, Bujanovca, Dragačeva, Srpske Bosne- Sarajevskog polja i dosta dječijih koreografija, a već tri godine rade na postavljanju koreografije iz fočanskog kraja.

“U saradnji sa profesionalnim koreografom beogradskog Centra za istraživanje kulture i tradicije Srba Slavicom Mihailović obilazimo teren Foče da sa ovog prostora izađe jedna lijepa koreografija. Nošnju koju budemo kupili prilagodićemo  za ove krajeve”, rekao je Stanić.

Fočanski folkloraši bilježe uspješne nastupe na koncertima i festivalima širom Srpske, Srbije i Crne Gore. Nastupali su i u Bugarskoj i Češkoj, a ove godine ih, zahvaljujući saradnji sa srpskom dijasporom, očekuje i koncert u austrijskom Salcburgu.

Izvor: Radio Foča