Za aforističare i satiričare nema zabranjenih tema

„Sve smo privatizovali, samo je cirkus ostao državni“ – Miladin Berić

„Žao mi je Njegoša što je umro polupismen – nije naučio ona dva slova crnogorskog jezika“ – Živko Vujić

„Jezik nam je manje više isti, i kod njih i kod nas iza afere dolazi aferim“ – Miladin Berić

„Sve srećne porodice liče jedne na drugu, ostale žive na Balkanu“ – Zoran Simić Zoks

Na sinoć održanoj Večeri humora i satire, koju je organizovao Centar za kulturu i informisanje Foča, mogli su se čuti brojni aforizmi i satirične pjesme na račun života, vlasti, države, supružnika, migranata, studenata, protesta i političkih prilika u regionu.

Kako i ne bi kada se danas inspiracija za pisanje aforizama nalazi na svakom koraku, kaže aforističar Živko Vujić iz Banja Luke: „U ovom vremenu imamo mnogo materijala za pisanje aforizama i satire. U razvijenim zemljama toga nema i mi imamo prednost u odnosu na te zemlje. Klima u kojoj živimo i društvo je materijal za aforizme“, rekao je Vujić.

Pjesnik i satiričar Miladin Berić iz Banja Luke ističe da inspiraciju pronalazi svuda oko sebe te dodaje da nema niko pošteđen: „Ja radim u državnim organima a opet pišem najviše aforizama na račun države. Ne da bih je ismijao, već mi aforističari svojim pisanjem želimo da popravimo tešku situaciju u kojoj se kao društvo nalazimo. Zbog toga nema tema koje su zabranjene. U jednoj pjesmi sam rekao da se zadnjih dvadeset ili trideset godina kod nas ništa nije promijenilo i to je krivica svih nas običnih ljudi u regionu, što stojimo na jednom mjestu, ne napredujemo, a imamo mogućnosti da u našoj državi živimo mnogo bolje. Zbog toga mi aforizmima želimo da ukažemo na nedostatke, kako bi se stanje u društvu popravilo“, rekao je Berić dodajući da se aforističari trude da nasmiju i zabave ljude koji imaju tmurnu svakodnevnicu.

Pored Vujića i Berića, na Večeri humora i satire učestvovala su i dva Fočaka, pjesnik Ranko Savić i aforističar Zoran Simić Zoks.

Izvor: Radio Foča