Vijesti

Manjova bundeva nikad ne izda

14.10.2021 | 18:06 Manjova bundeva nikad ne izda

Jesen u dvorištu Marijana Manja Kulića u Jošanici kod Foče ima posebnu čar, zahvaljujući jarkim bojama bundeve koja, uprkos velikoj suši, ni ove godine nije izdala.

Tropsko ljeto znatno je smanjilo rod bundeve i tikve, ali se Manjo, poznat po svojim ogromnim bundevama, i ove godine potrudio da povrće veselih boja ukrasi njegovo imanje.

Imao je oko tonu i po roda iz bašte površine oko jednog dunuma u kojoj uzgaja krompir.

Bundeve su, ipak, nešto manje nego prethodnih godina- najveće vagaju oko 50 kilograma, a Manjo je znao uzgojiti i dvostruko veće. 

„Kako je bilo sušno ljeto, ipak sam zadovoljan, cijelo ljeto su imale svinje za hranu i nešto je evo ostalo i do jeseni. Moralo se oko njih da radi i zaliva, inače ne bi bilo ništa“, priča vrijedni domaćin.

Za dobru bundevu, savjetuje Manjo, bitno je da se sjeme dobro ukopa, a ne da se samo baci na zemlju i da se dobro nađubri, i to ovčijim stajnjakom.

„Gledao sam po komšiluku, oni nasiju tikve po krompiru i ona uzraste samo do kilo, dva, nema šta da vuče, nema zalihe. I onda joj treba dobro pođubriti i tikva raste. Ja sam 2012. godine imao tikvu 104 kilograma, a ove godine su oko pedeset i pet, šest kila. Nikakva tajna nije, samo dobar rad“, poručuje Manjo.

Na imanju uz samu rijeku Drinu, on se sa suprugom Nedom i tri ćerke skrasio prije petnaestak godina.

Ćerke su se poudale i roditeljima podarile, za sada, šestoro unučadi, a Manjo je sada u penziji i poljoprivredom se bavi uglavnom za svoje potrebe.

Pored rijeke je uredio ljetnikovac u koji su svi dobrodošli.

Tu se druži sa ribolovcima, a često mu navrate i studenti iz Foče.

Ostala mu je, kaže, još jedna velika želja- da izgradi vodenicu da ga podsjeća na nekadašnji način života.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: