Vijesti

“Izvor” demantovao glasine o neispravnosti vode, vodni objekti se dobro čuvaju

12.10.2021 | 14:10 “Izvor” demantovao glasine o neispravnosti vode, vodni objekti se dobro čuvaju

Iz fočanskog Vodovodnog preduzeća „Izvor“ demantovali su glasine o navodnoj neispravnosti vode za piće i istakli da sve analize pokazuju da je voda zdravstveno ispravna.

Direktor ovog preduzeća Miomir Bojat kaže da veliku pažnju posvećuju ispravnosti vode i da su ovog i prošlog mjeseca više puta rađene redovne i vanredne analize kvaliteta vode iz gradskog vodovoda.

„Sve analize su pokazale da je voda dobrog kvaliteta i zdravstveno ispravna za ljudsku upotrebu“, ističe Bojat.

On kao besmislenim odbacuje glasine o tome da je voda uzrokovala stomačni virus, koji je prisutan ne samo u Foči.

„Stomačni virus je zahvatio Republiku Srpsku, BiH, veliki dio Srbije, prisutan je u Nikšiću, Podgorici i drugim gradovima“, kaže Bojat.

Direktor preduzeća „Izvor“ navodi da su posljednjih nekoliko godina dosta toga uradili da bi zaštitili i sačuvali glavno izvorište, kao i druge objekte u sistemu vodosnabdijevanja- izvorišta, rezervoare, hlornu stanicu, rasteretne komore.

Glavno izvorište “Lučka vrela” pod video nadzorom

„Glavno izvorište „Lučka vrela“ obezbijedili smo električnom energijom, uradili video nadzor, alarm sistem i još jedan sistem zaštite koji samo dva čovjeka u preduzeću znaju. Osim toga, obezbjeđujemo i druge vitalne vodoobjekte za šta smo angažovali sekjuriti agenciju, a imamo stalno praćenje i snimanje svih objekata“, kaže Bojat.

U Foči je godinama izražen problem zamućivanja vode pri obilnim kišama, do kojeg, kako objašnjavaju u „Izvoru“, dolazi usljed bujica i erozije tla, te zbog krečnjačkog sastava zemljišta u slivnom području, koji je veoma propustljiv pa mutna voda prolazi u izvorište.

„I tada kada je mutna, u vodi nikada nismo našli neka zagađenja osim fizičkih nečistoća“, ističe Bojat.

Da bi riješili ovaj problem, u „Izvoru“ su uradili elaborat proširenja zone sanitarne zaštite glavnog izvorišta, što će podrazumijevati da se na širem području, nego što je to bilo do sada, kontrolišu aktivnosti koje mogu da izazovu eroziju tla.

„Komisija je izašla na teren i označila proširenje zone i sada je to više na inspekciji da kontroliše aktivnosti, koje prouzrokuju eroziju tla. U zoni sanitarne zaštite ne preporučuje se krčenje šume“, rekao je Bojat.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: