Vijesti

Koliko su opasne plinske boce- redovno provjeravati i mijenjati instalaciju

08.10.2021 | 17:59 Koliko su opasne plinske boce- redovno provjeravati i mijenjati instalaciju

Nedavni slučaj eksplozije plina u jednom stanu u Foči, kada je jaka detonacija izbila prozore i vrata, srećom bez tragičnih posljedica, još jedno je upozorenje domaćinstvima koja koriste plinske boce da je potrebno veoma oprezno rukovati sa ovim izvorom toplote, upozoravaju fočanski vatrogasci i savjetuju da se redovno provjeravaju i mijenjaju instalacije na grijnim tijelima.

U kuhinji je eksplodirao plin, nakon što je, da li zbog nepažnje vlasnika ili neispravnih instalacija, iscurio iz boce.

Pravo je čudo da stanarka, koja je najvjerovatnije aktivirala eksploziju u namjeri da upali šporet na plin, a ne znajući da je prostorija ispunjenja opasnom smješom, izuzev blažih opekotina, nije teže povrijeđena.

„Kada smo ušli u stan, strahota je bilo pogledati- prozori sa obje strane stana i balkonska vrata izbijeni, letjeli su 20 do 30 metara od zgrade, kao da je bomba eksplodirala. Sreća da stanari nisu više povrijeđeni, odnosno da nisu stradali“, priča komandir fočanske Teritorijalne vatrogasne jedinice /TVJ/ Radojica Mališ.

On navodi da usljed curenja plina lako dolazi do eksplozije, te da ukoliko se osjeti plin u zatvorenoj prostoriji ne treba čak ni svjetlo paliti, jer i to može biti okidač.

„Treba odah provjetriti prostoriju. Smješa plina i vazduha je eksplozivna, pri najmanjoj iskri dolazi do eksplozije“, upozorava Mališ.

Uzrok curenja plina iz boce je najčešće neispravna instalacija.

„Ako je neispravan ventil ili crijevo koje vodi od boce prema grijnom tijelu. Takođe, može da se desi da se ne zavrne dovoljno ventil, tako da plin curi i dolazi do koncentracije plina i zraka“, objašnjava Mališ.

Starješina fočanskih vatrogasaca savjetuje da plinske boce, prije svega, treba nabavljati od renomiranih i sertifikovanih proizvođača i distributera.

„I tada moramo voditi računa pri instalaciji boce da li su ventili i spojevi dovoljno zaptiveni da ne bi došlo do curenja. To se može provjeriti sapunicom- namažemo ventil sapunicom  i ako se pojave mjehurići znači da curi plin, a može se i po mirisu osjetiti. U tom slučaju, ponavljam još jednom, prostoriju je potrebno provjetriti, a  plinsku bocu odmah izbaciti vani i vratiti je distributeru kod kojeg je nabavljena“, naglašava Mališ.

On dodaje da proizvođači, koji obavljaju punjenje boca, rade kontrolu svake boce unutar preduzeća, a postoji i kontrola republičkog inspektorata, tako da samo ispitane boce idu u prodaju.

“Ako dođe do požara uzrokovanog plinom, gasi se prahom, odnosno „S“ aparatima i aparatima sa ugljen dioksidom. Ukoliko je moguće, preporučljivo je, posebno za starije osobe, da se grijna tijela sa plinskom bocom drže na terasi ili vani jer postoji mogućnost da curi, da li iz nepaženje da je nedovoljno zavrnemo ili zbog neispravnosti instalacije usljed mnogo korišćenja”, kaže starješina fočanske TVJ.

Mnogo rjeđe dolazi do eksplozije same boce, jer, pojašnjava Mališ, na njoj postoji nepovratni ventil koji sprečava da toplota uđe u bocu.

“Eksploziju boce može izazvati jak spoljni izvor toplote, a boca se tada posipa, odnosno rashlađuje vodom, obavezno sa distance, iz zaklona”, dodao je Mališ.

Čedomir Burilo, sekretar i rukovodilac akcije gašenja požara u fočanskom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu navodi da je plin, odnosno tečni naftni gas, veoma zapaljiv, bez boje i mirisa, ali mu se, zbog primjene u domaćinstvima, dodaje aditiv da bi se po jakom mirisu lako osjetio u slučaju da iscuri iz boce.

„Boce se moraju testirati svakih pet godina, a instalacija do boce se mora mijenjati svake dvije godine. Nerijetko se dešava da instalacije postavljaju nestručna lica, pa zbog loših spojeva ili napuknuća na instalacijama dolazi do curenja“, pojašnjava Burilo.

Umjesto da se mijenjaju na svake dvije godine,  ističe Burilo, instalacije u domaćinstvu- gumena cijev i regulacioni ventil, na koji se spaja ventil od boce, zbog uštede se koriste i po 10 do 15 godina, što je veliki rizik.

Za boce koje su prisutne na našem tržištu, Burilo kaže da su uglavnom atestirane, a da bi to prepoznali boca na sebi mora da ima deklaraciju.

„Svaka boca ima deklaraciju- papirić na kojem stoji datum punjenja, točionica gdje se punila i utisnuto godište kada je zadnji put baždarena. Naravno, na tržištu postoje i neatestirane boce, ali najčešći problem predstavljaju loše postavljene ili dotrajale instalacije zbog kojih dolazi do curenja gasa“, upozorava Burilo.

On konstatuje da, nažalost, u Foči ne postoji ovlašćeni serviser, odnosno neko stručan za priključivanje plinskih boca i kontrolu i zamjenu instalacije, tako da to uglavnom rade lica koja sama i kupe bocu, što je problem. To nije posao, dodaje Burilo, ni Dobrovoljne vatrogasne jedinice, koja se uglavnom bavi servisiranjem vatrogasnih aparata, što nema veze sa plinskim bocama.  U nedostatku stručnih lica, i on savjetuje provjeru instalacija pomoću sapunice.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: