Vijesti

Izgorjela kuća na Zlatnom Boru, mentalno nerazvijeni brat i sestra na ledini

05.10.2021 | 17:28 Izgorjela kuća na Zlatnom Boru, mentalno nerazvijeni brat i sestra na ledini

Milisav Avram /69/ i njegova sestra Milanka Avram /63/ iz Zlatnog Bora u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait, oboje mentalno nedovoljno razvijena lica, ostali se bez krova nad glavom, nakon što je njihova kuća do temelja izgorjela u noći između petka i subote, 1. i 2. oktobra.

U živopisnom selu na platou kanjona Tare, požar je izbio oko ponoći i od kuće je ostao samo pepeo.

Srećom, životi su sačuvani.

Malobrojne komšije odmah su im pritekle u pomoć, ali se ništa nije moglo spasti, s obzirom da je kuća građena od drveta.

Njihova prva komšinica Rosa Avram kroz suze priča da je oko ponoći čula pucketanje vatre i da se bila uplašila da u požaru ne stradaju Milisav i Milanka.

„Vidjela sam da sredina kuće gori i pomislila sam da i oni gore. Potrčala sam i našla Milanku na ulaznim vratima, a zatim i Milisava koji je pokušavao da ugasi požar. Milanku sam odmah odvela u svoju kuću, a utom je došlo i selo, ali ništa nismo uspjeli da spasimo, sve je u trenu planulo. Hvala Bogu kad su samo oni ostali, da nisu ovdje u pepelu“, priča Rosa.

Milisav i Milanka rođeni su sa mentalnim oštećenjima i  kategorisani su kao 85 odstotni invalidi.

Svjesni su šta se dogodilo i srećni što su ostali živi.

Dok Milisav pokazuje opekotinu na čelu i teško razgovjetnim govorom na zgarištu pokušava da objasni kako je gasio požar, njegova sestra više puta ponavlja da se mnogo uplašila i da je najvažnije da su ostali živi.

Odmah nakon požara u Zlatni Bor stigla su njihova dva brata, koji sa porodicama žive u Beogradu.

Brat i staratelj Milojica Avram priča da je do prije šest dana bio sa njima čitav mjesec i da im je obezbijedio drva, pun zamrzivač hrane i sve ostale potrepštine za predstojeću zimu, ali je vatra sve uništila.

„Sada su smješteni u kačari. Imaju jedan stari ležaj, koji smo iz kuće izbacili nedavno kada sam im kupio novi i Milisav kao da je znao da će mu zatrebati, ubacio ga je u kačaru“, kaže Milojica.

On smatra da je najbolje rješenje za Milisava i Milanku smještaj u dom, o čemu će razgovarati sa nadležnima u fočanskom Centru za socijalni rad.

Pogorjelim Avramima prve su u pomoć pritekle komšije, a  da mogu računati na podršku i ostalih stanovnika Zavaita prenio im je predsjednik mjesne zajenice Vukola Sekulović, koji ih je obišao.

U dogovoru sa njihovim starateljem, mjesna zajednica će organizovati akciju najnužnije pomoći.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: