Vijesti

Nedjelja djeteta: Nedjelja kada mališani uče o pravima ali i obavezama

04.10.2021 | 16:10 Nedjelja djeteta: Nedjelja kada mališani uče o pravima ali i obavezama

Povodom Nedjelje djeteta, koja se u svijetu obilježava od 4. do 10. oktobra, načelnik opštine Foča Milan Vukadinović posjetio je danas Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, dječiju igraonicu „Klincograd“ i Servis centar „Tračak nade“ i mališanima uručio prigodne poklone.

Djeca imaju pravo na igru, na radost, na sreću, na druženje. Djeca imaju i obaveze o kojima ih svakodnevno uče vaspitači. Nedjelja djeteta, koja se ove godine obilježava pod sloganom „Zajedno možemo sve“ prilika je da mališani uče o svojim pravima ali i obavezama, te da pokažu svoju kreativnost kroz brojne radionice, kaže direktor Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slađana Vladičić. Napominje da će se ove godine dječija nedjelja obilježiti u okviru ustanove zbog pandemije virusa korona: „Ove godine kada se borimo sa epidemojom virusa korona nedjelju djeteta obilježićemo u okviru vrtićkih grupa. Radiće se likovni radovi, kreativne radionice i zajedničke aktivnosti a sve sa ciljem da u ovoj sedmici ukažemo  na prava djece ali i na odgovornosti koje mališani moraju da poštuju“, rekla je Vladičićeva.

Načelnik opštine Milan Vukadinović posjetio je i Dječiju igraonicu Klincograd, u kojoj boravi 40-oro djece. Mirjana Miletić iz Igraonice Klincograd kaže da su ranije ovakve posjete izostajale, ali da se u budućnosti nadaju boljoj saradnji sa lokalnom upravom: „Drago nam je što nas je posjetio načelnik i što je iz lokalne uprave ukazana pažnja našoj igraonici. Ova nedjelja je posebna za djecu i aktivnosti koje ćemo provoditi u igraonici su brojne, a sve se odnose na to da pokažemo da su djeca najbitnija i da se svaki dan njima treba posvetiti“.

Servis centar za djecu sa poteškoćama u razvoju „Tračak nade“ već godinama nema riješeno pitanje prostora u kojem će se rad centra organizovati. Direktor centra Jelena Vilotić ističe da im je to osnovna potreba, kao i zapošljavanje defektologa, logopeda i medicinskog osoblja čiji rad bi bio od velike koristi za sve korisnike centra i njihove porodice. Nedejelju djeteta obilježiće na on lajn način, snimajući afirmativne poruke sa svojim drugarima iz osnovnih škola i objaviti ih na društvenim mrežama: „Zbog epidemije virusa korona nismo u mogućnosti da se ove godine sastanemo sa našim drugarima iz vrtića i škola. Nedjelju djeteta ove godine obilježićemo snimanjem recitacije sa mališanima iz Igraonice „Klincograd“ i sa učenicima obje osnovne škole koju ćemo objaviti na fejsbuk i instragam profilu Centra. Ovogodišnji slogan „Zajedno možemo sve“ zaista je slogan koji predstavlja populaciju koju mi zastupamo i nadamo se da baš ove godine svi zajedno možemo prevazići ovu epidemiju“, rekla je Vilotićeva.  

Lokalna uprava trudi se da mališanima u Foči obezbijedi bolje uslove za odrastanje, a dokaz tome je i nova zgrada Dječijeg vrtića, kaže načelnik opštine Milan Vukadinović. Dodaje da je neophodno pronaći rješenje kako bi se obezbijedio  prostor za Udruženje Tračak nade: „Moramo da ulažemo u našu djecu koja su budućnost Foče i Republike Srpske. Opština Foča je to pokazala izgradnjom zgrade Vrtića, a u skorije vrijeme obavezni smo, pored novca koji izdvajamo iz budžeta,  obezbijediti i prostor za Servis centar „Tračak nade“ kao i ostale  uslove kako bi on postao regionalni centar. Posjetio sam danas ove tri ustanove i želim da pohvalim vaspitače koji rade sa djecom i učestvuju u njihovom odrastanju i vaspitanju“.

Vukadinović je najavio da će ove zime mališani iz Foče imati priliku da uživaju u Zimzogradu sa klizalištem, koje će biti postavljeno na Gradskom trgu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: