Vijesti

Sjećanje na srpske junake sa „vječne straže“ na Treskavici

04.10.2021 | 16:05 Sjećanje na srpske junake sa „vječne straže“ na Treskavici

Fočanska Organizacija porodica poginulih boraca obilježila je danas 26 godina od pogibije 13 boraca Fočanske brigade Vojske Republike Srpske na planini Treskavici.

Kod centralnog spomenika poginulim borcima i civilima služen je pomen parastos za srpske borce koji su 4.oktobra 1995. godine, u neravnopravnoj borbi protiv višestruko brojnijeg neprijatelja, junački stradali braneći kotu Kobiljača na platou Treskavice.

Nakon 26 godina, održan je i komemorativni skup na kojem je Organizacija porodica poginulih ukratko podsjetila na biografije stradalih boraca, te upoznala porodice dokle se stiglo sa procesom potrage za nestalima.

Tijela neustrašivih srpskih boraca, među kojima su bili i kapetan Milan Mališ, načelnik PVO-a u Fočanskoj brigadi, kao i čuveni komandant interventne jedinice Nedeljko Vukadinović Šiš, naknadno su razmijenjena, dok još nisu pronađeni posmrtni ostaci Veljka Ivanovića.

Nataši Radović na Treskavici je poginuo suprug Radoje Radović.

Njegovo tijelo razmijenjeno je 1. maja 1996.

„Poginuo je u 27. godini, ostalo dvoje djece, sin od godinu i ćerka od tri godine. Takoreći i ne sjećaju se oca, ali sada su odrasli ljudi i gaje uspomene, to nam je jedino ostalo“, rekla je Radovićeva.

Draginja Vuković ostala je bez sina Miroslava sa 23 godine.

„Četiri godine je bio u ratu i nažalost na samom kraju rata je poginuo. Njih 13 dali su živote za ovaj grad“, rekla je Vukovićeva.

Predsjednik fočanske Organizacije porodica poginulih boraca Janko Filipović kaže da u saradnji sa Insitutuom za nestala lica BiH tragaju za posmrtnim ostacima Veljka Ivanovića i dijelom posmrtnih ostataka Radoja Radovića.

„Ušlo se u postupak traženja na samom lokalitetu Kobiljača. Ekipa je izlazila u junu, ali potrebna su logistička sredstva u vidu helikoptera da se gore izađe, zbog minskih polja, pa smo u procesu iznalaženja načina da se dođe do helikopterskog prevoza. Nastavljamo sa potragom, nećemo odustati do samog kraja“, rekao je Filipović.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović, u obraćanju članovima porodica i saborcima poginulih boraca, naveo je da su se srpski div junaci u sami suton rata, opkoljeni od višestruko brojnijeg neprijatelja, borili do posljednjeg metka, braneći Foču i Republiku Srpsku.

On je poručio da hrabri srpski borci sa Treskavice nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: