Zdravstvo

UB Foča: Bez problema u primjeni kiseoničke podrške

02.10.2021 | 13:05 UB Foča: Bez problema u primjeni kiseoničke podrške

U Univerzitetskoj bolnici Foča ističu da su, od početka epidemije virusom korona, od bolesti kovid 19 liječili oko 1.200 pacijenata, te da je više od 95 odsto njih zahtijevalo kiseoničku podršku.

Šef Odjeljenja za infektologiju Univerzitetske bolnice Foča Dijana Divčić Lučić kaže da je kiseonička podrška, kod pacijenata sa niskim vrijednostima periferne saturacije kiseonikom,  prva opcija u terapiji, koja nema alternativu.

„Kod svakog pacijenta koji ima obostranu upalu pluća sa razvojem respiratorne insuficijencije prvi pristup je kiseonička podrška uz, naravno, ostalu terapiju. Veliki broj pacijenata je bio od minimalnog do maksimalnog kiseoničkog protoka i veliki broj pacijenata je iz naše bolnice izašao oporavljen“, rekla je Divčić Lučić.

Ona je istakla da nije bilo nikakvih problema u primjeni terapije kiseonikom.

„Od početka epidemije, do sada sve što smo koristili što se tiče kiseoničke podrške, sve je bilo u redu“, navela je Divčić Lučić.

Ona je dodala da se u Univerzitetskoj bolnici trenutno od kovida 19 liječi 25 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i da je najveći broj njih životno ugrožen.

Većina osoblja u Bolnici je vakcinisano, a imunizacija i dalje traje.

„Svakodnevno se radi vakcinacija, a na raspolaganju su „sinofarm“, „fajzer“ i „sputnjik ve“ vakcine. Imamo pacijenata koji su vakcinisani sa dvije doze, ali najveći broj njih, ipak, imaju dobru prognozu do sada“, ocijenila je Divčić Lučić.

Iz Uprave Univerzitetske bolnice Foča poručili su da je do sada nabavka medicinskog kiseonika tekla bez zastoja i bez problema, a da dnevno potroše oko pola tone tečnog kiseonika.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: