Vijesti

Uskoro realizacija projekata međuopštinske saradnje

30.09.2021 | 11:32 Uskoro realizacija projekata međuopštinske saradnje

Opština Foča zajedno sa opštinom Foča-Ustikolina u Federaciji BiH učestvovaće u zajedničkim projektima od važnosti za stanovništvo obje lokalne zajednice koji će se finansirati iz evropskih fondova, rečeno je na sastanku načelnika Foče Milana Vukadinovića sa delegacijom Savjeta Evrope.

Saradnja Foče i Ustikoline odvijaće se u okviru programa za građenje povjerenja koji sprovodi Savjet Evrope u saradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Ovaj program usmjeren je na opštine koje su danas podijeljene entitetskom linijom, a nekada su imale zajedničku teritoriju.

-U pitanju je podrška projektima koje dvije lokalne zajednice izaberu da su od važnosti za njihovo stanovništvo. Mi ćemo za početak kroz naše fondove obezbijediti nešto manji iznos sredstava za podršku, a postoji mogućnost apliciranja u više navrata, što je jedan od benefita ove saradnje, a drugi je to što ćemo obezbijediti obrazovanje za predstavnike opština i projekt menadžment o tome kako se projekti dizjaniraju, pišu, i kako doći do dodatnih sredstava evropskih fondova-rekla je šefica Divizije za postkonfliktna područja u Savjetu Evrope, Ana Kapelo.

U Opštini Foča iskazali su spremnost i otvorenost za realizaciju zajedničkih projekata sa opštinom Foča-Ustikolina.

-Riječ je o dobroj i kvalitetnoj priči koja će doprinijeti kako razvoju Foče, tako i susjedne opštine Foča-Ustikolina, a u sferi razvoja turizma, kulture, putne infrastrukture, i svega onoga što je važno, a što budžeti opština ne mogu da nose. Ovo je, ujedno, iskorak ka boljoj i kvalitetnijoj međuopštinskoj saradnji-rekao je načelnik Foče Milan Vukadinović.

Dvije opštine formiraće projektne timove, a potom predložiti zajedničke projekte koji će biti podržani iz međunarodnih fondova.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: