Zdravstvo

Obilježen Svjetski dan srca

29.09.2021 | 16:31 Obilježen Svjetski dan srca

Preventivnim mjerenjem krvnog pritiska i upoznavanjem građana sa rizicima za nastanak kardiovaskularnih oboljenja u Foči je obilježen Svjetski dan srca. Više fizičke aktivnosti, pravilna ishrana i smanjenje stresa neke su od preporuka ljekara za očuvanje zdravlja.

Istaknuto je da su kardiovaskularne bolesti i dalje najšešći uzrok smrtnosti u svijetu, od kojih nisu pošteđeni kako stari, tako i mladi ljudi.

Među građanima koji su preventivnu akciju iskoristili da provjere zdravstveno stanje je penzionerka Cvijeta Mrgud.

-Nakon šetnje svratila sam da provjerim krvni pritisak i ljekari kažu da mi je ko u djevojke, 130 sa 70. Suprug mi ima srčanih problema, pa uz njega i ja redovno kontrolišem zdravlje-rekla je Mrgudova.

Akciji fočanskog Doma zdravlja, profesora i studenata Medicinskog fakulteta u Foči odazvali su se  uglavnom ljudi starije životne dobi, koji koriste terapiju zbog povišenog krvnog pritiska.

-Većina prisutnih bili su stariji od 65 godina i do sad im je uz terapiju dobro izregulisan krvni pritisak. Nismo primijetili da neko ima povišene vrijednosti, da idu preko 140 sa 90-rekla je specijalista higijene sa medicinskom ekologijom Medicinskog fakulteta u Foči Maja Vuković.

Obilježavanje Svjetskog dana srca u Foči nastavlja se u Centru za kulturu i informisanje, predavanjem o riziko-faktorima i načinima kontrole kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: