Zdravstvo

UB Foča: Mali rez mijenja otvorenu operaciju i u grudnoj hirurgiji

18.09.2021 | 11:41 UB Foča: Mali rez mijenja otvorenu operaciju i u grudnoj hirurgiji

Endoskopska hirurgija, odnosno hirurgija malog reza uz pomoć kamerice, u BiH kaska za ostatkom Evrope, a Udruženje endoskopskih hirurga BiH trudi se da je unaprijedi radionicama, poput današnje u Foči, na kojoj su domaćim hirurzima predstavljena dostignuća grudne hirurgije na primjeru Slovenije.

Tomaž Štupnik, načelnik Odjeljenja grudne hirurgije u Kliničkom centru u Ljubljani, održao je predavanje o video asistiranoj toraskopskoj hirurgiji /VATS/ u oblasti grudne hirurgije, a potom je tu savremenu tehniku prikazao i u operacionoj sali Univerzitetske bolnice Foča.

Štupnik kaže da je VATS u posljednjoj deceniji mnogo napredovao, zahvaljujući čemu se pacijenti i nakon najtežih zahvata, poput operacije raka pluća, oporavljaju znatno brže.

„To je revolucija u liječenju raka pluća, ogromne su prednosti, brz je oporavak. U Ljubljani polovina pacijenata izlazi iz bolnice nakon zahvata prvi ili drugi dan, što je sa otvorenom hirurgijom nekada bilo nemoguće, a onda i kasnije, poslije mjesec dana, njihov kvalitet života bio je slabiji nego sada poslije endoskopskih operacija. Neki pacijenti nam kažu, pa to i nije bila operacija, to me je mačka ogrebala i zaista ponekada se i ne vidi gdje su operisani“, objašnjava Štupnik.

On navodi da je primjena VATS-a u Sloveniji počela 2008. godine, ali da ova oblast stalno napreduje.

„To nije nešto što se završava, stalno se napreduje, uvijek dolaze nove tehnologije, koje naš posao prave jednostavnijim i bržim, tako da pravimo sve manji rez i manji invazivni zahvat za isti onkološki rezultat“, istakao je Štupnik.

Šef Odjeljenja za hirurške grane u Univerzitetskoj bolnici Foča Nenad Lalović podsjeća da je, nakon radionice u junu o laporoskopskoj kolorektalnoj hirurgiju, ovo druga radionica u ovoj zdravstvenoj ustanovi čime nastoje da doprinesu napretku u liječenju pacijenata u Srpskoj i BiH.

„Endoskopska hirurgija u našoj ustanovi počela je prije dugi niz godina prostim operacijama, a danas se, zaista, rade visokosofisticirane, kompleksne laporoskopske operacije“, istakao je Lalović.

Grudni hirurg Univerzitetske bolnice Foča Velibor Simetić navodi da na ovoj radionici hirurzi iz BiH imaju priliku da uče od jednog od najboljih evropskih stručnjaka iz te oblasti.

I Simetić je na radionici održao predavanje i to o primjeni VATS-a u Univerztetskoj bolnici Foča.

„Mi tu vrstu operativnih zahvata radimo već od 2016. godine, a veoma važna stvar u razvoju te vrste hirurgije bila je odluka Uprave da angažuje jednog od najboljih stručnjaka, docenta doktora Milorada Bijelovića sa Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice, čime su nam se otvorila vrata za usavršavanje. Mi smo samostalno, zajedno sa našim konsultantom, u ovoj godini izveli već četiri ovakve operacije kao što je doktor Štupnik danas uradio, i nadam se da će, uz konstatno usavršavanje, to biti standard u našoj ustanovi“, kaže Simetić.

Predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH Samir Delibegović kaže da je ovo njihova četvrta radionica, a druga u Foči.

On ističe da je endoskopska hirurgija u BiH najlošija u regionu, ali da ima pomaka.

„Mi smo zadnje udruženje koje je formirano u Evropi, 2018. godine, ali imamo pomaka. U Bijeljini i Travniku imali smo radionice laporoskopskog tretmana preponske hernije i ta vrsta tretmana počela je da se primjenjuje u tim ustanovama. U junu je u Foči bio profesor Marko Zelić iz Rijeke i on pomaže razvoj kolorektalne laporoskopske hirurgije, a takođe profesor Tomaž Štupnik iz Slovenije zajedno sa domaćim hirurzima pokušava da etablira ovu vrstu procedure“, naveo je Delibegović.

Na današnoj radionici u Foči održana su i predavanja o primjeni VATS-a u univerzitetsko-kliničkim centrima u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli, a moderator radionice bio je Milorad Bijelović iz iz Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: