Vijesti

Raste broj oboljelih u Foči

14.07.2020 | 15:42 Raste broj oboljelih u Foči

Na području Foče registrovana su četiri nova slučaja virusa korona, čime je broj zaraženih porastao na 23, dok se 72 osobe nalaze u kućnoj izolaciji. Ljekari pozivaju na strogo pridržavanje mjera, jer se može očekivati da će broj novooboljelih rasti i u narednim danima.

Na području Foče registrovana su četiri nova slučaja virusa korona, čime je broj zaraženih porastao na 23, dok se 72 osobe nalaze u kućnoj izolaciji. Ljekari pozivaju na strogo pridržavanje mjera, jer se može očekivati da će broj novooboljelih rasti i u narednim danima.

Epidemiološka situacija u Foči i dalje je nepovoljna zbog rasta zaraženih i velikog broja kontakata sa prethodno registrovanim pozitivnim osobama, kaže direktor Doma zdravlja Miroslav Ristanović i dodaje da je među četvoro novooboljelih najviše porodičnih kontakata.

-To su uglavnom ranije potvrđeni porodični kontakti. Jedan je zdravstveni radnik iz Univerzitetske bolnice i jedan pozitivan je nepoznat kontakt, navodno da je lice boravilo u Srbiji-naveo je Ristanović.

Fočanskom Domu zdravlja svakodnevno se javljaju novi pacijenti sa respiratornim tegobama. Za sada su svi zbrinuti adekvatno, a kapaciteti ove ustanove i Univerzitetske bolnice u Foči još uvijek su zadovoljavajući. Ipak, ljekari upozoravaju građane da se na vrijeme javljaju i da nipošto ne sakrivaju simptome ni kontakte.

-Imamo informacije da se prikrivju kontakti i tegobe što je jako nepovoljno i pogoduje širenju zaraze. Još jednom apelujem da se ne prikrivaju kontakti i da se svi koji imaju tegobe na vrijeme jave ljekarima, bolje da se jave na vrijeme, nego poslije sedam dana sa nekom teškom kliničkom slikom, gdje im ni ljekari tada ne mogu pomoći-apelovao je Ristanović.

Virusom su zaraženi pojedini radnici i Doma zdravlja i bolnice u Foči, ali sistem obje ustanove za sada funkcioniše.

-Mi smo u Domu zdravlja prije dva dana imali jednog laboranta koji je pozitivan. Sve kontakte smo stavili pod zdravstveni nadzor, oni su jutros testirani i očekujemo rezultate. Trenutno radimo sa smanjenim kapacitetom što se tiče laboratorije, ostale službe rade normalno-rekao je Ristanović.

Među zaraženim licima iz Foče najviše je radnika rafting kampova i njihovih kontakata. Opštinski štab za vanredne situacije zbog toga je pojačao kontrole rafting kampova.

-Sa kampova imamo jedan ozbiljan klaster, pa smo na vrijeme preduzeli mjere. Redovno se vrše kontrole kampova, kuhinja, restoranskih prostora, toaleta, a ograničeno im je radno vrijeme do 23.00 časa. Vrše se i kontrole prevoza putnika koji su došli na rafting, kao i kontrole pridržavanja mjera. Opštinsku inspekciju smo pojačali kako bi stigli sve na terenu-rekao je zamjenik načelnika opštine, Zoran Elez.

Opštinski inspektori i komunalna policija pojačali su kontrolu ugostiteljskih i trgovinskih objekata i u gradu. Iz Opštine apeluju da svaki pojedinac, preduzetnik, odgovorni u pravnim subjektima pokažu disciplinu i odgovornost u sprovođenju preventivnih mjera, kako bi se zaustavilo širenje zaraze. U suprotnom, situacija će biti alarmantna, upozorili su nadležni.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: