Kultura

Muzejske postavke prilagođene slijepim, slabovidim i osobama sa poteškoćama u razvoju

15.09.2021 | 10:34 Muzejske postavke prilagođene slijepim, slabovidim i osobama sa poteškoćama u razvoju

Muzej Stare Hercegovine u Foči pokrenuo je projekat „Dodir prošlosti-inkluzija u muzeju“, koji će osobama sa poteškoćama u razvoju, te slijepim i slabovidim licima omogućiti da se lakše uključe u kulturni život.

Ovim kategorijama stanovništva, na prilagođen način, predstavljene su neke od stalnih muzejskih postavki, kao i razvoj kulturno-obrazovnih i sportskih društava na području Foče.

-Ovaj projekat nam mnogo znači, jer nam muzejske postavke ranije nisu bile dostupne. Prvi put imamo priliku da se upoznamo sa postavkama i na tome smo zahvalni- rekla je Dara Đajić, predsjednik Međuopštinskog udruženja slijepih i slabovidih lica Foče, Kalinovika i Čajniča.

Mogućnost da olakšano uče o prošlosti i upoznaju kulturne znamenitosti obradovala je i članove  Udruženja „Tračak nade“, koje okuplja osobe sa poteškoćama u razvoju.

-Muzej je stvarno predivan i sve je super-rekao je član Udruženja Petar Maksimović.

Psiholog Marica Perišić istakla je da je za štićenike „Tračka nade“ bitno što više sadržaja da vide.

-Za njih su veoma važne sve aktivnosti van Udruženja, druženja, izleti i posjete ovakvim mjestima, gdje će da nauče nešto novo-rekla je Perišićeva.

Projekat u okviru koga su izrađeni audio vodiči i leci pisani na Brajevom pismu prate izložbeni panoi o razvoju kulturno-obrazovnih i sportskih društava. Predviđena je i saradnja sa trebinjskim Muzejom Hercegovine koji je među prvim sadržaje prilagodio za slijepe i slabovide osobe.

-Planiramo i proširenje izložbenih panoa na Brajevom pismu, a sad smo obradili teme o Sokolskom društvu, Prosvjeti, Gajretu i Pobratimstvu. Zadovoljstvo je što smo pokazali da, bez obzira na razlike koje postoje među nama u društvu, moramo sve ljude da uključimo u upoznavanje kulturno-istorijske baštine- rekla je direktor Muzeja Stare Hercegovine Branka Kovačević.

Projekat „Dodir prošlosti-inkluzija u muzeju“ provodi se sa Balkanskom mrežom muzeja, sa kojom Muzej Stare Hercegovine sarađuje od 2015. godine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: