Vijesti

Sistem “e-beba” olakšanje za roditelje- primjena u Foči počela 20. Avgusta

10.09.2021 | 13:57 Sistem “e-beba” olakšanje za roditelje- primjena u Foči počela 20. Avgusta

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić izrazila je danas u Foči zadovoljstvo što je informacioni sistem „e-beba“, koji pojednostavljuje proceduru prijave novorođečeta i omogućuje određivanje matičnog broja još u porodilištu, u ovoj lokalnoj zajednici počeo uspješno da se primjenjuje 20. avgusta.

Ona je navela da su od 20. avgusta do danas 24 bebe, koje su se rodile u Univerzitetskoj bolnici Foča, na ovaj način upisane u matične knjige rođenih.

„Određen im je matični broj, a izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje od državljanstvu su stigli ili su na putu do kuće, odnosno do roditelja“, rekla je Jujićeva, nakon sastanka sa načelnikom opštine Foča Milanom Vukadinovićem.

Ona je podsjetila da je nosilac ovog projekta Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske uz podršku ministarstava uprave i loklane samouprave, zdravlja i socijalne zaštite i unutrašnjih poslova, te da su u projekat uključene lokalne zajednice u kojima postoje porodilišta.

„Suština je da, nakon što dijete dođe na svijet, medicinski radnik unosi osnovne podatke u bazu podataka, koji elektronskim putem stižu u matičnu službu, nakon toga u Ministarstvo unutrašnjih poslova, a odatle ponovo u matičnu službu. To znači da roditelj dobije izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu na kućnu adresu, čime je krajnja usluga prema građaninu podignuta na viši nivo i roditelji nemaju više bespotrebno gubljenje vremena i hodanje po šalterima“, istakla je Jujićeva.

Projekat e-beba pohvalio je i načelnik opštine Milan Vukadinović.

„Radi se o veoma lijepom projektu koji će skratiti procedure i olakšati građanima i roditeljima djece da dobiju sve što im je neophodno“, rekao je Vukadinović.

U projekat e-beba uključen je i Fond zdravstvenog osiguranja, tako da i u tu ustanovu elektronskim putem stižu podaci za novorođeno dijete da bi mu se izdala elektronska zdravstvena knjižica.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: