Obrazovanje

U čarobni svijet škole zakoračilo 137 fočanskih prvačića

01.09.2021 | 14:10 U čarobni svijet škole zakoračilo 137 fočanskih prvačića

U čarobni svijet slova, brojeva, knjige, znanja i drugarstva danas je zakoračilo 137 prvačića u Foči, od čega u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ 83 i 54 u Osnovnoj školi „Veselin Masleša“.

U ove dvije škole, zajedno sa njihovim područnim odjeljenjima, u klupe je danas sjelo ukupno 1.114 đaka.

OŠ „Sveti Sava“ pohađa 639 učenika, 10 manje u odnosu na prethodnu godinu, a OŠ „Veselin Masleša“ 475 učenika, osam više nego lani.

U prvi razred OŠ „Sveti Sava“ upisana su 83 učenika, 14 više nego prošle godine, od čega 82 u centralnoj školi i jedan prvačić u područnom odjeljenju u Miljevini.

U OŠ „Veselin Masleša“ broj prvačića ove godine manji je za jednog- ukupno ih je 54, od čega 51 u centralnoj školi i tri prvačića u područnom odjeljenju na Brodu.

U područna odjeljenja u Dragočavi, Mješajama i Popovom Mostu nije upisan nijedan prvačić.

Prvačići su na prvi čas stigli u pratnji roditelja.

Goran Đuričić, otac jednog od njih, kaže da je osjećaj neobičan.

„Darija mi je treće dijete koje kreće u školu, najstarija ćerka je deveti, a sin sedmi razred. Osjećaj je isti kao i kad je prvo dijete kretalo u školu, čudan i lijep, najljepši. S obzirom kakva su vremena nije lako opremiti troje djece za školu, ali trudimo se da djeca imaju sve što im je potrebno“, rekao je Đuričić.

Aleksandra Šolaja, majka prvačića Alekse, kaže da je bilo suza radosnica.

„Stariji sin je već završio i srednju školu, zaboravila sam više šta je sve potrebno za osnovnu, drugačiji su sada i programi, ali učitelji su tu i škola, pomogli su nam i dali spiskove šta je potrebno za početak. Teško je, pogotovo ljudima koji ne rade, a mi, Bogu hvala, oboje u porodici radimo. Nadam se da će se svi na neki način snaći“, kaže Šolaja.

Direktor OŠ „Veselin Masleša“ Blaško Trifković kaže da je nastava počela na vrijeme i bez problema uz poštovanje epidemioloških mjera.

„Počinjemo školsku godinu u normalnom režimu rada sa časovima od 45 minuta i nadamo se da će tako ostati i da ćemo raditi samo u još ljepšim i boljim uslovima“, naveo je Trifković.

I ove godine bilo je roditelja prvačića koji nisu ispoštovali upisno školsko područje, fiktivnom promjenom mjesta prebivališta.

U školi kažu da na taj problem ne mogu uticati.

„Mi se trudimo koliko možemo da utičemo na poštovanje upisnih područja i da sve bude u skladu sa zakonom. Ukoliko roditelji upišu dijete iz drugog upisnog područja, potrebno je da dostave potvrdu o mjestu prbivališta, tako da mi, nažalost, na to ne možemo uticati“, rekao je Trifković.

U Srednjoškolskom centru u Foči srednjoškolsko obrazovanje u ovoj školskoj godini sticaće 566 učenika, jedan više u odnosu na prethodnu godinu.

SŠC ukupno ima 26 odjeljenja, od čega 11 gimnazijskih i 15 tehničkih i stručnih škola i to medicinske, šumarske, ekonomske škole i mašinstva i obrade metala.

U prve razrede ove godine upisano je 137 učenika.

U Bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog nova školska godina počela je liturgijom i prizivom Svetog Duha za srećan početak škole, koju je u Crkvi svetih Petra Dabrobosanskog i Vasilija Ostroškog služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U ovoj školskoj godini, fočansku Bogosloviju pohađaće 44 učenika, od čega četiri u prvom razredu.

U Bogosloviji je rečeno da taj broj nije konačan i da se prijem učenika vrši planski i prema budućim potrebama Srpske pravsolavne crkve.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: