Kultura

Duhovno nasljeđe Rudničko-takovskog kraja pred fočanskom publikom

30.08.2021 | 14:39 Duhovno nasljeđe Rudničko-takovskog kraja pred fočanskom publikom

Centar za kulturu i informisanje organizovao je izložbu fotografija “Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja”. Na izložbi je predstavljeno 30 fotografija odštampanih na platnu, na kojima je prikazano najveće duhovno nasljeđe i najljepši i najstariji primjerci ikono i fresko-slikarstva tog dijela Srbije.

Najstariji tragovi ikonopisa i freskopisa na području Rudničko-takovskog kraja nalaze se u najstarijim crkvama i manastirima  koji su preživjeli burna vremena, a  sačuvane su u dva manastira iz 15. vijeka , tri crkve brvnare, četiri crkve zadužbine kneza Miloša Obrenovića i nekoliko seoskih crkava iz 19 vijeka. One predstavljaju najveće duhovno nasljeđe Rudničko-takovskog kraja a reprezent su i kulturnog i umjetničkog nasljeđa u periodu od nekoliko vijekova. Zavjet su potomstvu za buduća vremena, a izložba je neobična i originalna, kaže Radoš Gačić, istoričar umjetnosti.

-„Iako se radi o kopijama ikona i fresaka koje su zastupljene na našem kulturno-umetničkom području opštine Gornji Milanovac, rešili smo da napravimo jedan širi izbor ikona i fresaka koje su po nečemu drugačije, zanimljive, koje reprezentuju ono što je umetnost ikonopisa i freskopisa u Rudničko-takovskom kraju počev od 15. veka i zaključno s krajem 19. veka. To je jedan presek kulturno umetničkog blaga koje se nalazi na našem prostoru“, kaže Radoš Gačić, istoričar umjetnosti.

Izložba je rezultat nedavno potpisanog memoranduma o kulturnoj saradnji Centra za kulturu i informisanje Foča i Kulturnog centra Gornji Milanovac, kaže direktor CKI Vladimir Pantović.

-„Izložba “Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja” je prva od aktivnosti koja je rezultat potpisanog memoranduma. Publika u Foči ima priliku da pogleda 30 fotografija. Pred njima je jedna bogata duhovna riznica i svi ljubitelji umjetnosti i duhovnosti kao i posjetioci manastira imaju priliku da se upoznaju i uživaju u izloženim fotografijama.  Memorandum o sardnji podrazumijeva razmjenu kulturnih programa i sadržaja. Mi ćemo se truditi da u narednom periodu organizujemo izložbu fočanskih likovnih umjetnika u Gornjem Milanovcu. Naravno, tu će biti i raznih promocija knjiga, pjesničkih  večeri, kulturno- umjetničko nasljeđe njihovog i fočanskog kraja takođe će biti predstavljeno. Vjerujemo da će u okviru tih programa koje budemo realizovali dolaziti do različitih ideja šta to možemo uraditi na radost publike i u Gornjem Milanovcu i u Foči“, rekao je Vladimir Pantović,  direktor CKI Foča.

Nakon Foče izložba će biti postavljena u Čajniču, Višegradu, Bijeljini, Tuzli i Istočnom Sarajevu.

Najstariji i najljepši primjerci ikono i fresko-slikarstva Rudničko-takovskog kraja u Foči ostaju do 5.septembra,  a izloženi su u prelijepom ambijentu Fočanske kuće.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: