Vijesti

Trening za sindikalne aktivistkinje održan u Trebinju

13.07.2020 | 13:27 Trening za sindikalne aktivistkinje održan u Trebinju

Sindikalno edukativni centar iz Banjaluke, uz podršku Odjeljenja za mlade Savjeta Evrope, organizovao je u Trebinju nacionalni trening kurs o obrazovanju mladih za ljudska prava u BiH pod nazivom „Rodna ravnopravnost – ravnopravno društvo“ za mlade sindikalne aktivistkinje od 24 do 35 godina.

Sindikalno edukativni centar iz Banjaluke, uz podršku Odjeljenja za mlade Savjeta Evrope, organizovao je u Trebinju nacionalni trening kurs o obrazovanju mladih za ljudska prava u BiH pod nazivom „Rodna ravnopravnost – ravnopravno društvo“ za mlade sindikalne aktivistkinje od 24 do 35 godina.  Na ovogodišnjem kursu akcenat je stavljen na  osnaživanje mladih žena, sindikalnih aktivistkinja.

Dvadeset četiri sindikalne predstavnice učile su o tome kako da doprinesu unapređenju položaja vršnjakinja u Bosni i Hercegovini kroz izgradnju sopstvenih kapaciteta, prije svega unapređenjem znanja i vještina u vezi sa rodnom ravnopravnošću.

-Stečeno znanje prvo će prenositi u okviru svojih sindikalnih organizacija, a potom i u široj društvenoj zajednici – nominujući i zalažući se za pitanja od značaja za žene-saopšteno je iz banjalučkog Sindikalno edukativnog centra.

Glavni pravci delovanja Sindikalno edukativnog centra su jačanje položaja mladih i žena u društvu kako bi postali aktivni u lokalnim zajednicama, a i šire. Saradnjom sa sindikatima nastoje da jačaju položaj ovih grupa i u radnom okruženju.

Prošle godine su, prema riječima programskog koordinatora Siniše Ćerkete, bili partner Razvojnog centra za mlade iz Srbije na regionalnom KOMPAS treningu.

– Logičan korak bio je da ove godine samostalno organizujemo ovaj kurs u Bosni i Hercegovini, i veoma smo ponosni što nas je Odjeljenje za mlade Savjeta Evrope prepoznalo kao relevantnog partnera – istakao je Ćerketa.

On je dodao da su učesnici u Trebinju imali priliku da nauče više i o samom Savjetu Evrope i njegovoj posvećenosti rodnim pitanjima kroz prezentaciju i obraćanje Bojane Urumove, šefice Kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu.

Učesnicima je, po njegovim riječima, približen i KOMPAS – Priručnik za obrazovanje mladih za ljudska prava koji godinama unazad predstavlja najznačajniji resurs aktivnosti iz oblasti neformalnog obrazovanja Savjeta Evrope, uz smjernice kako da primjere i informacije iz istog koriste za dalje jačanje položaja žena u društvu.

Treningu u Trebinju prisustvovale su i predstavnice Sindikata lokalne uprave iz Foče.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: