Vijesti

Foča u Savezu “Koreni”- motivisati dijasporu da ulaže u zavičaj

12.08.2021 | 17:16 Foča u Savezu “Koreni”- motivisati dijasporu da ulaže u zavičaj

Predstavnici Saveza udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije “Koreni” danas su u Foči sa rukovodstvom ove opštine dogovorili osnivanje inicijativnog fočanskog odbora ovog saveza.

Misija Saveza “Koreni”, čije sjedište se nalazi u Novom Sadu, je povezivanje Srba u matici i regionu sa dijasporom, privrednom, sportskom i saradnjom u oblasti kulture, te uspostavljanjem i jačanjem povjerenja dijaspore prema matici.

 Predsjednik Izvršnog odbora “Korena” Milan Gutić izrazio je zadovoljstvo što će i u Foči imati svoj odbor, te da im je glavni cilj uvezivanje Srba u matici, regionu i rasijanju.

“Inicijativni odbor u Foči izvršiće pripreme za osnivačku skupštinu, nadamo se u naredna dva do tri mjeseca, ali sa današnjim danom počinjemo da radimo i sarađujemo. Mi imamo svoje stručne službe koje su u stanju da ocijene resurse čime to sve raspolaže jedna zajednica, kakav je fočanski region, a to bi bila platforma za privrednu, kulturnu i svaku drugu saradnju”, istakao je Gutić.

On je dodao da Foča sa svojim resursima i kapacitetima zaslužuje napredak, čemu će ovaj savez pokušati da doprinese.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da ova opština ima šta da ponudi za ovaj vid saradnje.

“Želja nam je da otvorimo Foču u smislu investicija i da ponudimo saradnju u svim segmentima. Inicijativni odbor će se baviti svim dodirnim tačkama u oblastima privrede, turizma, poljoprivrede, kulture i sporta da se uvežemo sa lokalnim zajednicama iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i svih zemalja u kojima Srbi žive”, rekao je Vukadinović.

On je dodao da će odbor u Foči imati zadatak da utvrdi razvojne šanse, te da će posjetiti privredne sajmove i povezati se, između ostalih, sa udruženjima Fočaka u Novom Sadu i Beogradu, da bi ih upoznao o mogućnostima za ulaganje u zavičaj.

Savez “Koreni” za sada ima 20 odbora, od čega 12 u Srbiji, četiri u Srpskoj, te u Cirihu, Beču, Budimpešti i Minhenu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: