Kultura

Guslari sa obje strane Tare brišu granice

03.08.2021 | 16:47 Guslari sa obje strane Tare brišu granice

Guslari iz Foče, Podgorice, Plužina i Žabljaka održali su koncert u Fočanskoj kući, najavivši da će ilindanski susreti braće, ne samo po guslama, iz Srpske i Crne Gore prerasti u tradiciju.

U prijatnom ambijentu Fočanske kuće, nastupili su članovi guslarskih društava „Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice, „Vojvoda Lazar Sočica“ iz Plužina, „Vojvoda Momčilo“ iz Žabljaka i „Herceg Šćepan“ iz Foče.

Pjevalo se o slavnoj istoriji Srba i borbi Hercegovaca i Crnogoraca protiv Turaka, o srpskom junaštvu u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ali i o kobnim podjelama među Srbima od Drugog svjetskog rata do danas.

Kroz epski desetarac odata je počast i guslama, tom čudesnom instrumentu koji je kroz istoriju bio jedan od glavnih čuvara srpske tradicije, kulture i samopoznaje.

„Kad dlakom pr‘o dlake prevuče, hej, to mu isto kao munja puče. To je drvo s javorovog panja, puno sile, istine i znanja“, orilo se iz grla dvanaestogodišnjeg dječaka Bogdana Golubovića iz Plužina.

„Guslam dvije godine. To je tradicija u mojoj porodici, đedovi su mi guslali, moj otac, sada i ja. U Plužinama su gusle omiljene i među djecom, tako da nisam jedini, još pet-šest mojih drugara zna guslati“, priča Bogdan.

Nisu izostale ni pjesme o ljepoti đevojaka sa Pive i Durmitora, o prelijepoj prirodi kraja gdje se „Piva sa Tarom sastaje i plahovita Drina nastaje“, o životu na planini, nekada punoj naroda, a danas, nažalost, gotovo opustjeloj.

„Ni katuna nema više, niti stada ni čaktara, đe se nekad pjesma čula, sad tišina uši para. Livade su nekošene, u korovu plodne njive, takva nam je đedovina i sadašnja slika Pive“, zapjevao je Maksim Vojvodić iz podgoričkog Guslarskog društva „Mina Radović“.

„Prošle godine se zbog epidemije nismo mogli sastajati, a ovo je obnavljanje naših susreta i druženja čemu se svi radujemo. Za nas guslare ni Tara ni Drina nisu granice“, rekao je Vojvodić.

Guslarsko veče organizovalo je domaće Guslarsko društvo „Herceg Šćepan“.

Predsjednik ovog društva Rade Papović kaže da svakog septembra guslari iz Foče učestvuju na saboru guslara na Šćepan Polju u Crnoj Gori, a da na ovaj način Fočaci žele da uzvrate gostoprimstvo.

On je istakao da će se potruditi da, u saradnji sa preduzećem „Izvor“, koje gazduje Fočanskom kućom, druženje guslara na Ilindan preraste u tradiciju.

„Mi ne osjećamo granicu na Tari, spojeni smo našom kulturom i tradicijom, to je jedan narod, jedna kultura. Neko je to nazvao prekograničnom saradnjom, ali za nas granica ne postoji, ne može nas ništa podijeliti“, poručio je Papović.

Guslarsko veče održano je pod pokroviteljstvom preduzeća „Izvor“, čiji direktor Miomir Bojat najavljuje još kulturnih dešavanja ovog ljeta u Fočanskoj kući.

„Guslarsko veče smo odavno planirali, ali nam epidemija nije dozvoljavala. Uskoro ćemo imati i izložbu slika“, rekao je Bojat. Narodna pjesma kaže da „nšta nema ljepše znati, ko zajedno zapjevati“, pa je koncert završen upravo tako, zajedničkom pjesmom braće iz Foče i Crne Gore.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: