Zdravstvo

DZ Foča: Sljedeće sedmice trodnevna vakcinacija bez zakazivanja

29.07.2021 | 13:32 DZ Foča: Sljedeće sedmice trodnevna vakcinacija bez zakazivanja

Dom zdravlja Foča sljedeće sedmice organizuje vakcinaciju protiv virusa korona bez prethodnog zakazivanja. Građanima će na raspolaganju biti prva doza kineske vakcine „sinofarm“.

Imunizacija građana starijih od 18 godina obavljaće se na vakcinalnom punktu u Sportskoj dvorani od ponedjeljka, 2. avgusta do srijede, 4. avgusta, u periodu od 8.30 do 14.00 časova.

Direktor fočanskog Doma zdravlja Miroslav Ristanović istakao je da ova zdravstvena ustanova raspolaže dovoljnim brojem vakcina i apelovao na građane da se odazovu u što većem broju kako bi povećali procenat vakcinisanosti na području Foče.

-Trenutno imamo drugu komponentu „svutnjika ve“ i vakcinu „sinofarm“. Svi koji žele da prime neku drugu vrstu vakcine traba da se jave porodičnom ljekaru, da se zakažu, kako bi po spisku trebovali vakcine za dalje-rekao je Ristanović.

On je ukazao na važnost vakcinacije, posebno mladih od 18 do 30 godina starosti.

-To je populacija koja ostvaruje najviše kontakata. Pozivam omladinu da se vakciniše i da iskoristimo ovaj period povoljne epidemiološke situacije. Vidimo da se stanje u regionu usložnjava, da raste broj pozitivnih. Mi očekujemo da će se to desiti i kod nas, možda do septembra. Vakcine su bezbjedne i do sad nismo imali nijednu težu neželjenu reakciju-rekao je Ristanović.

U Domu zdravlja zadovoljni su dosadašnjim odzivom za vakcinaciju. Vakcinu protiv virusa korona primilo je oko 30 odsto građana.

-Na području opštine Foča prvom komponentom vakcinisano je 4.760 građana, dok su obje doze primile 2.263 osobe. To je relativno dobar odziv, ali procenat vakcinisanosti moramo povećati na 50 odsto. Nažalost, nemamo podatak o broju vakcinisanih Fočaka u Srbiji i njih pozivam da porodičnom ljekaru dostave potvrdu o vakcinaciji, kako bismo ažurirali podatke o tačnom broju vakcinisanih-rekao je Ristanović.

U Domu zdravlja Foča danas i sutra biće organizovana revakcinacija drugom dozom ruske vakcine „sputnjik ve“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: