Vijesti

U Foči veliki odziv za potpisivanje peticije

27.07.2021 | 13:55 U Foči veliki odziv za potpisivanje peticije

Peticiju protiv odluke visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Foči je od sinoć potpisalo više stotina građana. Na štandu koji je postavljen na gradskom trgu Fočaci u velikom broju dolaze i pružaju podršku odbacivanju anticivilizacijske odluke odlazećeg visokog predstavnika koja, između ostalog, krši osnovna ljudska prava.

Svoj potpis protiv Inckove nametnute odluke o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca stavio je i Sreten Živković iz Plužina u Crnoj Gori kako bi kaže, vođen sopstvenim iskustvom, braći pružio podršku u borbi protiv međunarodnog protektorata.

-Jer sam za to da ne treba heroje koji su branili srpski narod gaziti i stavljati pod noge, kao ni narod koji se iz muka i nevolje borio za slobodu, da bi sačuvao svoju kuću, porijeklo, svoju djecu. To sve radi Zapad, a nažalost i naši poslušnici u Crnoj Gori isto to rade-smatra Živković.

Fočaci, koji su podržali peticiju, poručuju da im motiv nije negiranje žrtava već očuvanje prava na slobodu mišljenja i govora, te očuvanje žrtvama izvojevane Republike Srpske, najvećeg postignuća srpskog naroda poslije Prvog svjetskog rata.

-Mi nismo željeli ni rat devedesetih, a dobili smo ga, gurnuli su nas u pogibiju. Svima nama je to bio veliki stres i patnja, kamoli ljudima koji su izgubili bližnje, kojima je sve izgorjelo i koji su ostali bez ičega-kaže Sonja Pjević.

-Nametanje odluka nije poželjno ni dobro, protivimo se tome i smatramo da ima dovoljno kompetentnih ljudi u BiH i u Republici Srpskoj koji mogu da donesu odluke na koji način će se živjeti u upravljati ovim prostorima-smatra Radenka Srndović.

-Obavezno treba potpisati peticiju, dosta je nametanja i haosa, dvadeset pet godina živimo kao u džungli, ne znamo ni gdje živimo. Natjeraju nas prvo u rovove, poslije izgubimo i živote i posao i zdravlje i danas nas opet tjeraju da prihvatamo neistine-poručuju Fočaci.

Potpisivanje peticije na fočanskom Trgu kralja Petra organizovali su Udruženje ratnih vojnih invalida, Boračka i Organizacija porodica poginulih boraca uz podršku lokalne uprave. Planirano je da prikupljanje potpisa traje do 5. avgusta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: