Sport

Đokovićev teniski centar pomaže TK “Foča”

26.07.2021 | 15:43 Đokovićev teniski centar pomaže TK “Foča”

Bojan Božović, sportski direktor Teniskog centra „Novak“ u Beogradu i vlasnik Teniske akademije „Božović“ u Cirihu najavio je saradnju te dvije poznate škole tenisa sa Teniskim klubom „Foča“ u kojem se danas upoznao sa načinom rada i klupskom organizacijom.

Veliki prijatelj Novaka Đokovića najavio je mogućnost stručnog usavršavanja trenera iz Foče u „Novak centru“, ali i učešće mladih talenata iz Foče na turnirima u Beogradu.

Nakon što je prisustvovao treningu škole tenisa, Božović je rad u Teniskom klubu Foča, na skali od jedan do 10, ocijenio peticom.

„Zato što se moraju poboljšati uslovi rada, da se edukuju treneri i da se omasovi škola tenisa. Talentovane dece ima i bitan je rad, kakav je koncept i kako se deca usmeravaju. Treneri moraju da rade više na sebi, da budu večiti i učitelji i učenici“, ističe Božović.

On je napomenuo da treneri moraju da uče uz druge iskusne trenere, koji imaju više desetina godina rada, da ne bi pravili iste greške.

„Tenis je popularan i poenta je zadržati decu i uz njih edukovati i roditelje, objasniti im kakav je put tenisera. Ovdje se definitivno mora raditi na organizaciji, da se napravi vizija kluba. Iskreno se nadam da će klub dostići potreban nivo, a ja ću dati sve od sebe da ih usmerim, prenesem svoje iskustvo i znanje, a i u mnogim drugim segmentima da pomognem“, obećao je Božović.

Nekada jedan od najtalentovanijih tenisera Evrope, koji je rano prekinuo igračku karijeru zbog povrede i više operacija, nakon čega se posvetio trenerskom pozivu, kaže da su djeca u Foči motovisana, vedra i pozitivna i da je samo potrebno vrijedno raditi sa njima.

Foto: Sa Đokovićem na tronu

„Nema tu velike filozofije. Ako hoćete da uspete i bilo kom segmentu morate dosta da radite da dostignete pun potencijal“.

Božović je najavio organizovanje turnira u Foči, kako za djecu, tako i za rekreativce, da bi se tenis omasovio i da bi se čulo za TK „Foča“.

„Da bismo to uradili, moramo prvo da sredimo neke najosnovnije stvari u Klubu, da ih sistemski riješimo“, naveo je Božović.

U Foču ga je, između ostalog, doveo i zov za korijenima, jer je njegov pokojni otac iz fočanskog sela Fališi u mjesnoj zajednici Čelebići.

„U Fališima imam porodičnu kuću, koju ću nadam se renovirati“.

Prijateljstvo Bojana Božovića i Novaka Đokovića počelo je još u djetinjstvu, od 12. godine, kada su zajedno igrali u „Partizanu“ i reprezentaciji tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i osvajali državne i evropske titule u omladinskim kategorijama.

U 21. godini počeo je da se bavi trenerskim poslom, prvo u Srbiji, a zatim u Švajcarskoj.

„U Švajcarskoj sam osnovao akademiju i sad tamo imamo 11 trenera. U međuvremenu me Novak pozvao da pomognem da postavimo akademiju „Novak“ u Beogradu. Sada je to na početku i nadam se da će na proljeće biti Teniska akademija „Novak Đoković“, kaže Božović.

On je poručio da se nada da bi Novak Đoković mogao posjetiti TK „Foča“, kada uz pomoć „Novak centar“ ovdašnji sportski radnici dostignu potreban nivo rada.

Predsjednik TK „Foča“ Dejan Pavlović kaže da je sam dolazak Bojana Božovića znači mnogo za fočanski tenis.

„Ovo je sigurno početak dobre saradnje. Ono što je nama u prvom momentu neophodno je nabavka balon dvorane, gdje bi djeca mogla da treniraju tokom cijele godine, jer ovo nije dovoljno“, rekao je Pavlović.

On je najavio odlazak jednog od trenera iz Foče na „Novak akademiju“ u Beograd.

Trener u TK „Foča“ Srđan Fundup kaže da je završio prvi nivo trenerskog kursa i da se nada da bi uskoro mogao proći i nivo dva.

„Djeca nam sve više pristižu, tako da su nam potrebni bolji uslovi, više rekvizita, više nastupa na turnirima. Saradnja sa „Novak centrom“ je veliki pomak za naš klub“, rekao je Fundup.  

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: