Vijesti

U Foči poptisivanje peticije o neprihvatanju nametnute odluke Incka

26.07.2021 | 13:27 U Foči poptisivanje peticije o neprihvatanju nametnute odluke Incka

U Foči će od danas biti organizovano potpisivanje peticije kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida, o čemu je odluku donio odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Dogovoreno je to na sastanku načelnika opštine Milana Vukadinovića sa predstavnicima tri udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Iz Foče jednoglasan stav-obacujemo skandalozne, nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka koje isključivo podrivaju i unose nemire među stanovništvom u Republici Srpskoj i cijeloj BiH. Iskazana je puna podrška institucijama Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u odbacivanju Inckove odluke i očuvanju istorijske istine.

– Dogovorili smo se da svi zajedno nastupimo i na Gradskom trgu će biti organizovano potpisivanje peticije protiv ove nakaradne odluke-rekao je načelnik opštine Milan Vukadinović.

Iz fočanskih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata oštro osuđuju odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nemetne zakon o “kažnjavanju negiranja genocida” i smatraju da je ovakav potez protivan ljudskom razumu.

-Nenormalno je da se u 21. vijeku jednom narodu zabranjuje da iznese svoje mišljenje. Zato idemo sa peticijom i da se do kraja borimo protiv takve odluke-rekao je predsjednik Predsjedništva BO Foča Srđan Stanković.

Iz fočanskog Udruženja ratnih vojnih invalida podsjećaju da je Valentin Incko prethodno podnio ostavku, da bi potom u vrijeme tehničkog mandata odlučio da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”, što je, kako ocjenjuju, van svake pameti.

-Pozivamo borce, ratne vojne invalide, članove porodica poginulih, a naravno i sve građane da potpišu peticiju-kazao je predsjednik Udruženja Dragan Milanović.

Odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko nametanjem nakaradne odluke pokušava da uguši istinu o stvarnim dešavanjima u toku proteklog rata, smatraju u Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Foča.

-Na taj način želi da nanese štetu srpskom narodu – da se opet predstavi kao agresor u sopstvenoj zemlji, a bošnjački narod kao jedina žrtva. Naša organizacija će stati zdušno iza potpisivanja peticije zajedno sa ostalim organizacijama protiv ovog nakaradnog zakona-rekao je predsjednik Organizacije Janko Filipović.

Potpisivanje peticije vršiće se na Trgu kralja Petra danas od 18.00 časova, a od sutra do 5. avgusta svakim danom od 9.00 do 20.00 časova, kao i u prostorijama ove tri organizacije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Izvor: Radio Foča

 

Podijelite vijest: