Zdravstvo

UB Foča: Organizovan Dan otvorenih vrata za vakcinisanje „sputnjikom ve“

23.07.2021 | 13:19 UB Foča: Organizovan Dan otvorenih vrata za vakcinisanje „sputnjikom ve“

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetska bolnica Foča organizovali su Dan otvorenih vrata za imunizaciju ruskom vakcinom „sputnjik ve“. Vakcinacija bez prethodnog zakazivanja omogućena je svim građanima starijim od 18 godina.

Fočanka Vera Ostović sa posljedicama kovida 19 bori se posljednih sedam mjeseci. Ističe da je svu snagu opake bolesti osjetila na svojoj koži, što ju je opredijelilo da primi vakcinu.

-Čovjek ne razmišlja mnogo kada dođe u situaciju da je bolestan, da ozdravi i da mu budućnost zavisi od vakcine. Prihvati da se vakciniše. Moje mišljenje je da svi trebaju da prime vakcinu, bez obzira na vrstu. Treba zaštititi sebe, svoje najmilije, kao i ljude iz bliže ili dalje okoline. Da se vratimo nekom normalnom životu, jer danas uopšte ne živimo normalno-rekla je Ostovićeva.

Dan otvorenih vrata u fočanskoj Univerzitetskoj bolnici za vakcinaciju su iskoristili i supružnici Mile i Suzana Kalajdžić.

-Nisam prebolovao koronu. Čim sam čuo za ovu akciju došli smo da se vakcinišemo. U svakom slučaju treba se vakcinisati-rekao je Mile.

-Poslije nas vakcinisaće se i kćerka, baba je ranije primila vakcinu, tako da ćemo svi iz kuće biti vakcinisani-rekla je Suzana.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da u Foči od početka prošlog mjeseca nema zaraženih virusom korona. Epidemiolog Instituta Biljana Mijović smatra da bi povoljnu epidemiološku situaciju trebalo iskoristiti za vakcinaciju kako ne bi došlo do novih slučajeva zaraze.

-Kada se virus razmnožava on se i mijenja, nabolje ili nagore. Ono što je za sada važno jeste da vakcina štiti od izmijenjenih sojeva. Štiti i od delta soja koji će sigurno doći, jer su se granice otvorile i ljudi putuju. Hajde da ne damo šansu virusu da se ponovo promijeni i da spremni dočekamo jesenji period-poručila je Mijovićeva.

Kolektivnu imunizaciju građana protiv virusa korona u Foči uz Univerzitetsku bolnicu obavlja i Dom zdravlja, gdje je u toku prijava za vakcinaciju.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: