Sport

Trebinjci i Prnjavorčani najbolji na Reliju “Kozara-Sutjeska”

19.07.2021 | 11:37 Trebinjci i Prnjavorčani najbolji na Reliju “Kozara-Sutjeska”

Tradicionalni Reli „Kozara-Sutjeska“, koji je ove godine okupio 110 učesnika, nakon tri dana takmičenja širom Srpske, završen je u nedjelju na Tjentištu pobjedom vozača iz Trebinja i Prnjavora.

Prethodna dva dana održana su takmičenja na Kozari i u Istočnom Sarajevu, a nakon današnjeg završnog ispita spretnosti u Dolini heroja na Tjentištu, u generalnom plasmanu u ekipnoj konkurenciji slavili su članovi Auto-moto karting kluba „Leotar“ iz Trebinja u grupi „sprint“, dok su vozači iz Auto-moto društva „Prnjavor“ bili najbolji u nešto sporijoj grupi „turist“.

U pojedinačnoj konkurenciji, dugogodišnji šampion „Sutjeske“ Vučko Bašić iz AMD „Hercegovina“ iz Trebinja i ove godine je bio najvještiji i najbrži u generalnom plasmanu u grupi „sprint“, a u grupi „turist“ bolji od ostalih bio je njegov klupski kolega Mišo Miljanić.

Kao i svake godine, osim brzine i spretnosti, bodovalo se i poštovanje saobraćajnih propisa tokom ocjenske vožnje, kao i teorijsko znanje koje je provjeravano saobraćajnim testovima.

„Bilo je sjajno. Ove godine imali smo skup u Istočnom Sarajevu, to je bilo centralno mjesto gdje smo se skupili mi sa istoka i vozači sa zapada, a odatle smo krenuli, vozili slalom, ispit spretnosti i tačnosti, radili teoriju o poznavanju propisa, sve smo saželi. Mlađim vozačima poruka da se moraju ponašati u skladu sa propisima, kako nalaže policija i stanje na putevima, jer sve mimo toga nije dobro“, rekao je Bašić.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Sanja Tomić iz Istočnog Sarajeva, dok je najspretniji vozač, odnosno najbolji u ispitima spretnosti bio Igor Milutinović iz AMKK „Leotar“.

Nagrađen je i najstariji učesnik Relija sedamdesettrogodišnji Nenad Babić iz Laktaša.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić podsjetio je da je ovo 20. posleratni reli, koji baštini tradiciju nekadašnjeg relija iz vremena bivše Jugoslavije.

„Proširili smo reli i povezali dva nacionalna parka i između toga tražimo neku od bitnih turističkih destinacija koje promovišemo, tako da reli ima turistički, preventivno-obrazovni i kulturno-istorijski karakter. Ove godine uključili smo i SUBNOR, pošto je 80 godina od početka borbe protiv fašizma na ovim prostorima“, naveo je Babić.

On je naglasio da je najvažnija poruka Relija „Kozara-Sutjeska“ poštovanje saobraćajnih propisa, a da sportski vozači upravo na ovakvim događajima imaju priliku da na bezbjedan način pokažu spretnost i brzinu.

Povodom osam decenija od početka borbe protiv fašizma, delegacija u kojoj su uz Babića  bili i zamjenik načelnika opštine Foča Vesna Rašević i član Predsjedništva SUBNOR-a Srpske Rajko Đapin, položila je cvijeće na Spomen kosturnicu partizanskim borcima poginulim u Bici na Sutjesci.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: