Obrazovanje

Medicinski fakultet međunarodno sve vidljiviji i poznatiji

07.07.2021 | 12:53 Medicinski fakultet međunarodno sve vidljiviji i poznatiji

Medicinski fakultet iz Foče u posljednje dvije godine znatno je povećao svoju vidljivost u međunarodnim okvirima, postavši član dvije značajne međunarodne organizacije- Evropske asocijacije medicinskih fakulteta i Svjetskog direktorijuma medicinskih fakulteta, od kojeg je ove godine stigla i potvrda na osnovu koje svršeni diplomci mogu da nostrifukuju svoje diplome u SAD i Kanadi, što do sada nije bilo moguće.

Osim u ove dvije organizacije, Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je već tri godine član i Evropske asocijacije za standard doktorskih studija.

Srđan Mašić, prodekan ovog fakulteta za naučno-istraživačku djelatnost i preduzetništvo ističe da je Svjetski direktorijum velika svjetska baza medicinskih fakulteta u kojoj se nalaze sve potrebne informacije o svakom fakultetu.

“Bilo koja članica koja se tu nalazi znači da ima sve potrebne potvrde i sertifikate da je međunarodno priznata i poznata. To je nama veoma važno jer sada naši studenti i svi nosici diploma Medicinskog fakulteta u Foči mogu da nostrifikuju diplome u SAD i Kanadi, što do sada nisu mogli, i mogu da se prijave za različite razmjene, specijalizacije i bilo kakva dalja usavršavanja”, kaže Mašić.

On napominje da Fakultet trenutno realizuje četiri međunarodna projekta, te da bi u oktobru ove godine, ukoliko dozvoli epidemijska situacija, trebalo da krene aktivnija razmjena studenata i nastavnog kadra.

Medicinski fakultet već 11 godina izdaje naučni časopis “Biomedicinska itraživanja”, a od ove godine svi radovi biće na engleskom jeziku.

“To će nam pomoći da se poveća naša vidljivost, odnosno da pokušamo da se indeksiramo u velikim medicinskim bazama, kao što je Medlajn. U međuvremenu smo uspjeli da se indeksiramo u Srpskom citatnom indeksu, tako da je naša vidljivost u regionu dosta veća nego što je bila, što znači da lakše možemo doći do potencijalnih čitalaca, a i autora”, naglasio je Mašić.

Na Medicinskom fakultetu od prošle školske godine postoji odsjek medicine na engleskom jeziku, a upravo ovakva članstva u međunarodnim organizacijama su, navodi Mašić, neophodna za organizaciju studija za strane studente.

“Sve ove potvrde kažu da je fakultet i priznat i poznat i onda na takvom fakultetu svako želi da studira.Sve ovo je priprema za nastavu na engleskom, gdje od oktobra očekujemo studente većinom iz Bangladeša, pa onda Italije i drugih zemalja. Prošle godine smo imali veoma uspješan prijemni ispit, neki su krenuli u nastavu, a većina je morala da odustane zato što nisu uspjeli da obezbijede vize za dolazak u BiH jer su Bangladeš i Indija sve vrijeme bili “zaključani” pa studenti nisu mogli da dođu”, navodi Mašić.

Ukoliko epidemijska situacija bude povoljna, kao što je sada, na Medicinskom fakultetu u Foči u oktobru očekuju 30 studenata iz Bangladeša.

“Posjeta ambasadora Bangladeša je bila produktivna i dobili smo njegova obećanja i uvjeravanja da će, kao naš promoter, sigurno učiniti sve što je u njegovoj moći da ti studenti konačno dođu u Foču i počnu da studiraju”,  dodao je Mašić.

Medicinski fakultet u Foči dobio je ove godine novi izgled, zahvaljujući projektu energetske efikasnosti koji je finansirala Vlada Srpske. Uz novi krov, fasadu i sistem grijanja, Fakultet je svojim sredstvima dogradio sprat, čije unutrašnje uređenje i opremanje se ubrzo očekuje.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: