Kultura

„Miris fočanskih ruža“: Roman o ljudskim sudbinama

26.02.2020 | 20:13 „Miris fočanskih ruža“: Roman o ljudskim sudbinama

Iz štampe je izašao roman „Miris fočanskih ruža“, čiji je autor fočanska spisateljica Ljiljana Rašević Vidojević. Riječ je o pitkoj i čitkoj, lirski obojenoj prozi, koja je i autorskim ženskim bićem duboko emotivno proživljena.

U svom petom romanu, Ljiljana Rašević Vidojević višestruko je preplela i ukrstila različita vremena, događaje, ljude i njihove sudbine. U pripovijednom toku smjenjuje se staro i novo, pojedinci i porodice, etička načela i vrijednosti, politike i ideologije.

Sa posebnim nadahnućem i lirskom imaginacijom portretisan je grad Foča. Imenovani kvartovi, bogomolje i njihova duhovna blaženstva, stara zdanja i nove građevine. Pogled pripovjedača često je upućen prema Sat-kuli, orijentiru i drevnom simbolu, neumornom mjerilu i oznaci različitih vremena, kao i opominjućem znaku o ljudskoj prolaznosti.

„Mirisi ruža podstiču uspomene i sjećanja na događaje, vremena i ljude. U tom fluidu se sabiraju snimci i otisci duše ključnih aktera ovog romanesknog djela. Pod tim amblemom je stvaralačkom imaginacijom obuhvaćen fočanski mikrokosmos u trajanju od preko jednog stoljeća, i u njemu nekoliko generacija, uključujući naše savremenike“, navodi se u pogovoru ove knjige, koji je napisao Mićo Cvijetić.

Ljiljana Rašević Vidojević rođena je 1968. godine u Foči, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studirala je na Šumarskom fakultetu u Sarajevu, a diplomirala na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Radi u Goraždu, a živi u Foči.

Do sada je objavila romane: „Na trećoj terasi“, „Plava voda“, „Prekinute ljubavi“ i  „Ljubav u malom gradu“. Izdavač je „Svet knjige“ iz Beograda.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: