Sport

AMS RS: Reli na Sutjesci obnovljen 2001. od kada se redovno održava

29.06.2021 | 12:10 AMS RS: Reli na Sutjesci obnovljen 2001. od kada se redovno održava

Auto-moto savez Republike Srpske /AMS RS/, koji od 2001. godine na Tjentištu redovno organizuje auto-moto reli, kao nastavak tradicije  održavanja Relija „Sutjeska“ iz bivše Jugoslavije, oglasio se saopštenjem za javnost povodom najave da će se 3. i 4. jula, nakon 31 godinu, ponovo održati „Reli Sutjeska“.

Iz AMSRS podsjećaju da oni, zajedno sa auto-moto klubovima, baštine tradiciju održavanja relija od 2001. godine kada su, kao jedni od nasljednika AMS SRBiH, nastavili sa organizovanjem legendarnog Auto-relija “Sutjeska” začetog sredinom prošlog vijeka u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Na reliju redovno učestvuju vozači iz Republike Srpske i Federacije BiH, kao i predstavnici Auto-moto saveza Srbije i pojedinci iz drugih država Evrope, a prošle godine, napominju iz AMSRS, reli nije održan zbog poznatih problema izazvanih virusom korona.

U saopštenju se navodi da je AMSRS iznenađen da se u terminu 3. i 4. jula ove godine najavljuje ponovno održavanje, nakon 31 godinu, takozvanog 27. auto-moto relija na Sutjesci sa “učešćem vozača i posada iz gradova bivših republika i pokrajina nekadašnje Jugoslavije” u čijem programu bi bio i “čas historije” u organizaciji SUBNOR-a BiH.

„Ovim aktom negira se dvadesetogodišnja aktivnost AMSRS, i zanemaruje(zaboravlja) novija istorija, odnosno postojanje Republike Srpske kao tekovine borbe za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. Ne sporimo slobodu i održavanje auto relija u organizaciji bilo kog kluba ili institucije, i na bilo kojem lokalitetu u Srpskoj, ali ne pod imenom  27. Auto-moto reli „Sutjeska 2021“ i ne kao nastavak nakon 31 godinu relija na Sutjesci, jer Auto-moto savez Republike Srpske, kao jedan od nasljednika AMS SRBiH, od 2001. godine redovno održava reli na Sutjesci. Ovim saopštenjem želimo da otklonimo nejasnoće koje su se pojavile u javnosti nakon ovakve „lažne“ najave „ponovnog, nakon 31 godinu, održavanja 27. relija na Sutjesci“, navodi se u saopštenju.

Iz AMS RS napominju da oni ove godine reli na Sutjesci organizuju zajedno sa 49 auto-moto društava i auto klubova iz Srpske i to 16, 17. i 18. jula pod nazivom Auto-reli AMS RS “Kozara – Sutjeska 2021”, kojim nastavljaju tradiciju podsjećanja na značajne datume iz istorije, prije svega srpskog naroda, u vrijeme Drugog svjetskog rata, a u vezi sa ustankom i borbom protiv fašizma, te promociju nacionalnih parkova Kozara i Sutjeska, ali i svih drugih turističkih potencijala Republike Srpske.

„Pored toga, Auto-reli AMS RS “Kozara – Sutjeska 2021” ima za cilj i širenje saobraćajne kulture, povećanje saobraćajne bezbjednosti te promociju auto-moto i sportskih aktivnosti“, stoji u saopštenju.

Pojedini mediji iz Federacije BiH najavili su da Nacionalni park „Sutjeska“ i Auto klub „Četiri puta četiri“ iz Sarajeva, nakon 31 godinu, narednog vikenda na Tjentištu organizuje 27. Turistički auto-moto reli Sutjeska.

Kako su naveli, prvi Reli Sutjeska održan je 1965. godine i neprekidno je organizovan 26 puta do 1990. godine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: