Vijesti

Ječmišta: Uređeno mjesno groblje

07.07.2020 | 16:28 Ječmišta: Uređeno mjesno groblje

U selu Ječmišta u fočanskoj mjesnoj zajednici Čelebići, prethodnog vikenda završeno je uređenje mjesnog groblja.

U selu Ječmišta u fočanskoj mjesnoj zajednici Čelebići, prethodnog vikenda završeno je uređenje mjesnog groblja. Zamijenjena je dotrajala ograda stara skoro trideset godina.

U radnoj akciji koja je trajala četiri vikenda, mještani sela Ječmišta organizovali su se i uredili staro groblje koje se nalazi u centru sela, blizu novootvorenog Društvenog doma. Posle dužeg vremena, postavljena je nova i kvalitetna ograda sa kapijom. Sličnim akcijama stanovnici  pokušavaju da daju doprinos održivosti sela.

-Naša želja je bila da uredimo groblje i na taj način damo potvrdu onoj staroj  da je groblje ogledalo svakog sela i mislim da smo u tome potpuno uspjeli. Meni i mojim mještanima i rođacima ostaje da i ubuduće nastavimo da radimo i damo doprinos održivosti sela i da pokušamo da zadržimo što je više moguće ljudi na selu, jer smatramo da je to izvor zdrave hrane i klime koju nam je Gospod podario- rekao je Milija Radović jedan od inicijatora akcije uređenja groblja.

Prema riječima Radovića, groblje u ovom selu može postati i arheološko nalazište, jer se vjeruje da su na njemu sahranjivani stari Grci. Na tom prostoru se nalazi 5-6 stećaka koji svjedoče o vjekovnoj starosti istog. Ni najstariji mještani sela ne mogu da daju tačnu potvrdu o tome.

Selo Ječmišta je naselje u sastavu MZ Čelebići, najveće po površini i broju stanovnika na tom prostoru. Nalazi se oko 4km od Čelebića, na nadmorskoj visini od 1.150m. Ime je dobilo po žitarici ječam, koja je najbolje uspijevala na tom prostoru. U selu postoje 43 kuće u kojima trenutno živi 15 porodica. Tokom ljeta mnoge porodice dolaze svojim kućama i provode ljetni period u selu. Radi se pretežno o ljudima koji imaju status penzionera, koji dolaze da ubiraju poljoprivredne plodove-pojasnio je Radović.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: