Obrazovanje

Do kraja godine novi izgled OŠ „Sveti Sava“ i Medicinskog fakulteta u Foči

16.06.2021 | 09:45 Do kraja godine novi izgled OŠ „Sveti Sava“ i Medicinskog fakulteta u Foči

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić posjetila je Osnovnu školu „Sveti Sava“ i Medicinski fakultet u Foči gdje je u toku energetska obnova i utopljavanje objekata, za šta je Vlada Srpske obezbijedila više od dva miliona maraka u okviru projekta „Energetska efikasnost“.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić posjetila je Osnovnu školu „Sveti Sava“ i Medicinski fakultet u Foči gdje je u toku energetska obnova i utopljavanje objekata, za šta je Vlada Srpske obezbijedila više od dva miliona maraka u okviru projekta „Energetska efikasnost“.

Projektom energetske efikasnosti OŠ „Sveti Sava“ polako dobija novi izgled. Zamijenjena je kompletna stolarija, krovna konstrukcija, a u toku je obnova fasade. Vrijednost radova, koje finansira Vlada Srpske, je 850.000 maraka. Završetkom projekta učenici i nastavnici konačno će dobiti kvalitetne uslove za rad.

-Uslijediće mašinski radovi, nakon toga sve će biti završeno i očekujemo da ćemo u novu školsku godinu sa potpuno renoviranim objektom-rekla je Jelena Čančar, direktorica škole.

Projekat energetske efikasnosti privodi se kraju i na Medicinskom fakultetu koji pohađa više od 1 500 studenata iz Srpske, BiH i zemalja u okruženju. Uz dogradnju trećeg sprata na zgradi fakulteta, energetska obnova donijeće značajne efekte.

-Kreće se u mašinsku fazu radova, u smislu obezbjeđivanja grijanja za novu sezonu, a danas se otvara i tender za unutrašnje radove na zgradi. Očekujemo da sav taj proces spoljašnjih i unutrašnjih radova bude završen do kraja ove godine. U ovaj projekat Vlada Srpske je uložila oko 1,2 miliona maraka, a Medicinski fakultet oko pola miliona maraka svojih sredstava-rekao je Dejan Bokonjić, dekan Fakulteta.

Ranije je u Foči u potpunosti energetski umivena Univerzitetska bolnica, za šta je Vlada RS izdvojila više od četiri miliona maraka. Trenutno je u Foči pored dvije obrazovne ustanove, projektom energetske efikasnosti obuhvaćena i upravna zgrada NP „Sutjeska“ na Tjentištu. Za sve te projekte Vlada Srpske izdvojila je oko 2,8 miliona maraka, rekla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske

-Vodili smo računa da u priritete uvrstimo zdravstvene i vaspitno-obrazovne ustanove. Trenutno je sve u završnoj fazi, grijanje sa fosilnih izvora preći će na obnovljive izvore energije, uz manju zagađenost, manje sumpor-dioksida, što je kada su u pitanju ekološki standardi jedan od bitnih parametara koje mi morao ispunjavati po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju-rekla je Golićeva.

Pored zdravstvenih i vaspitno-obrazovnih ustanova u Foči, uskoro će i ustanove kulture biti energetski umivene. Dogovoreno je to na sastanku načelnika Milana Vukadinovića i ministarke Golić.

-Dogovorili smo da projektom energetske efikasnosti bude obuhvaćena i zgrada Centra za kulturu i informisanje, gdje će opština Foča učestvovati sa 30 odsto sredstava, takođe muzej, biblioteka i pozorište u Foči dobiće novi sistem grijanja u narednoj godini, ponovo uz učešće opštine-rekao je Vukadinović.

Ministarka Golić i prvi čovjek Foče na sastanku su razgovarali i o rješavanju problema deponije za odlaganje otpada. Istaknuto je da će se i ta problematika rješavati uz pomoć i podršku Vlade RS.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: