Zdravstvo

Počela vakcinacija studenata Medicinskog fakulteta u Foči

14.06.2021 | 15:51 Počela vakcinacija studenata Medicinskog fakulteta u Foči

Na Medicinskom fakultetu u Foči počela je imunizacija studenata. Za vakcinaciju protiv virusa korona prijavilo se 200 budućih zdravstvenih radnika, koji od početka studiranja uče o značaju imunizacije.

Na Medicinskom fakultetu u Foči počela je imunizacija studenata. Za vakcinaciju protiv virusa korona prijavilo se 200 budućih zdravstvenih radnika, koji od početka studiranja uče o značaju imunizacije.

Jelena Šiljković, Nemanja Mitrović i Darko Lazić vakcinisani su studenti za koje dileme nema – vakcinacija protiv virusa korona pomoći će u borbi sa opakom bolešću.

-Kroz istoriju vakcine su spasile ljude od raznih zaraznih bolesti. Apsurdno bi bilo da u 21. vijeku ljudi ne idu u skladu sa civilizacijskim tokovima-rekla je Šiljkovićeva.

-Svi trebamo da primimo vakcinu i apelujem na sve ljude da se vakcinišu, da na taj način zaštite sebe i svoje bližnje-kaže Mitrović.

-Mislim da svi trebamo da se vakcinišemo, ipak su vakcine spasile brojne živote. Vakcinacija je neophodna i krajnje je vrijeme da se vakcinišemo-rekao je Lazić.

Da bez postizanja kolektivnog imuniteta borba protiv virusa korona nije moguća slažu se i stručnjaci.

-Trenutno imamo zatišje, sporadičnu pojavu virusa. Prirodnim procesom ove epidemije svakako da će ovaj period trajati nekih dva mjeseca. Sigurno ćemo imati novu pojavu, ali ne u onom obimu kakav je bio u talasima prethodnih mjeseci. Bilo bi dobro da ovaj period iskoristimo i da se vakcinišemo kada nema intenzivnog širenja virusa. Tako ćemo virusu onemogućiti da se kasnije mijenja-rekla je Biljana Mijović, profesor epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Foči.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić smatra da je imunizacija jedini izlaz iz pandemije i da svi građani trebaju da se vakcinišu.

-Vakcinacijom studenti medicine šalju poruku da je vakcinacija civilizacijska vrijednost. Odziv studenata za sada je dobar i nadam se da će se tako nastaviti. To nam je značajno jer ćemo moći bez ograničenja da organizujemo nastavu i vježbe-rekao je Bokonjić.

Koliki je značaj vakcinacije stanovništva trebalo bi da ukaže i istraživanje kolektivnog imuniteta na virus korona koje u Republici Srpskoj sprovode medicinski fakulteti u Foči i Banjaluci.

-Prva faza istraživanja je završena, dok druga još nije počela. Čekamo da nam od Svjetske zdravstvene organizacije stignu antitijela. Uzorak će biti oko pet hiljada građana iz cijele Republike Srpske. Ovog puta ispitivaćemo obuhvatnost vakcinacije stanovništva, koju su vrstu vakcine primili, da li je bilo infekcija između prve i druge doze. Vodićemo računa da pokrijemo dosta epidemioloških parametara kako bi pomogli u planiranju daljih strategija u borbi protiv virusa korona-rekao je Bokonjić.

Rezultati prve faze istraživanja pokazali su da od 2.000 testiranih stanovnika, njih 35 odsto ima razvijena antitijela. 

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: