Zdravstvo

Hirurzi iz regiona na stručnim usavršavanjima u Univerzitetskoj bolnici Foča

07.06.2021 | 11:29 Hirurzi iz regiona na stručnim usavršavanjima u Univerzitetskoj bolnici Foča

Stručnjaci iz Bih, Republike Srpske, Srbije i Hrvatske razmijenili su u Foči teorijska i praktična iskustva i predstavili nove pravce u kojima ide moderna endoskopska hirurgija. Uz asistenciju eminentnih hirurga iz regiona u Univerzitetskoj bolnici Foča izvedene su dvije laparoskopske operacije lijevog kolona, koje su prenošene video linkom.

Stručnjaci iz Bih, Republike Srpske, Srbije i Hrvatske razmijenili su u Foči teorijska i praktična iskustva i predstavili nove pravce u kojima ide moderna endoskopska hirurgija. Uz asistenciju eminentnih hirurga iz regiona u Univerzitetskoj bolnici Foča izvedene su dvije laparoskopske operacije lijevog kolona, koje su prenošene video linkom.

Iako rade u skromnijim uslovima nego njihove evropske kolege, hiruruzi u BiH i Srpskoj nastoje da idu u korak sa svjetskom medicinom. U tome im pomažu kolege iz Hrvatske među kojima se posebno ističe hirurg KBC Rijeka Marko Zelić. Kolegama u Foči asistirao je u odstranjivanju zloćudnog tumora na debelom crijevu, laparoskopskom hirurškom metodom.

-Minimalno-invazivna metoda, odnosno laparoskopska hirurgija je značajna prednost za bolesnike u odnosu na klasične operacije. Ne radi se sa klasičnim rezom, radi se putem „malih rupica“ i sve operacije na debelom crijevu se mogu izvesti na takav način, uz osnovni preduslov, a to je da pacijenti dođu u ranom stadijumu bolesti-pojasnio je Zelić.

Laparoskopske operacije žučne kese, debelog crijeva i želudca za fočanske hirurge postaju gotovo rutinske. Za pacijente manje bolne, za struku zahtjevnije, pogotovo ako se pacijenti sa komplikacijama ne jave na vrijeme.

-Pacijenti mnogo lakše podnose operacije i brži je oporavak. Nažalost, kada su u pitanju karcinomi kolona i rektuma, u našoj zemlji ne postoji skrining program i što se paciejnti otkrivaju u kasnom stadijumu kada bolest bude već lokalno uznapredovala, kada je tumor već zahvatio i okolne organe-rekao je načelnik Odjeljenja za hirurške grane UB Foča, Nenad Lalović.

Kako bi se endoskopska hirurgija u BiH unaprijedila i podigla na veći nivo prije tri godine osnovano je uduruženje na državnom nivou. Od tada se krenulo u edukativne projekte i radionice za hirurge širom BiH, uz saradnju i pomoć stručnjaka iz regiona.

-Mi smo zapravo bili zadnji u Evropi koji smo formirali takvo udruženje. Sama ta činjenica govori da je endoskopska hirurgija u BiH na niskom nivou, pogotovo u poređenju sa susjednim zemljama. Zbog toga smo krenuli da unapriejdimo ovu oblast putem radionica kao što je ova u bolnici u Foči-rekao je predsjednik Udruženja i hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Samir Delibegović.

Kroz edukaciju i stručno usavršavanje do sada su kroz Univerzitetsku bolnicu u Foči prošli brojni stručnjaci iz regiona i evropskih država. Sve to ovu ustanovu, uz savremeno opremanje i usvajanje modernih praksi, svrstava u vodeću bolnicu istočnog dijela Srpske i šire.

-Smatram da smo mi kao ustanova ostvarili veliki napredak u ovoj oblasti hrirugije, rpije svega zahvaljujući određenom broju naših ljekara koji se bave tom problematikom-istakao je direktor bolnice Radmil Marić.

Podrška međunarodnoj saradnji i stručnim usavršavanjima stiže i od Medicinskog fakulteta u Foči. Sve to, prema riječima dekana Dejana Bokonjića, ovaj fakultet i njegovu nastavno-naučnu bazu, Univerzitetsku bolnicu Foča, čini vrlo aktulenim i opšteprihvaćenim širom regiona.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: