Zdravstvo

Univerzitetska bolnica Foča dobila savremenu angio salu

03.06.2021 | 15:35 Univerzitetska bolnica Foča dobila savremenu angio salu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić danas je zvanično otvorio angio salu u Univerzitetskoj bolnici Foča- savremeni centar za dijagnostiku i liječenje srčanih i oboljenja krvnih sudova u kojem će se primjenjivati sva raspoloživa dostignuća u oblasti intervnetne kardiologije, a u koji je Vlada Srpske uložila više od dva miliona maraka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić danas je zvanično otvorio angio salu u Univerzitetskoj bolnici Foča- savremeni centar za dijagnostiku i liječenje srčanih i oboljenja krvnih sudova u kojem će se primjenjivati sva raspoloživa dostignuća u oblasti intervnetne kardiologije, a u koji je Vlada Srpske uložila više od dva miliona maraka.

Zahvaljujući angio sali, pacijenti iz Foče koji su imali srčani udar neće se više, zbog ugradnje stenta, transportovati u Univerzitetski klinički centar u Banjaluku.

Načelnik Odjeljenja za kardiologiju Milica Kunarac kaže da se do sada nedostatak angio sale rješavao primjenom fibrinolitičke terapije, nakon čega bi pacijent,unutar 12 sati od doživljenog srčanog udara, bio transportovan u Banjaluku.

„Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa kolegama sa interventne kardiologije u Banjaluci, uspjeli smo da spasemo veliki broj života, da smanjimo morbiditet,mortalilet, trajnu invalidnost. Nekada su se infarkti miokarda liječili 21 dan, a danas ih puštate nakon tri dana sa ugrađenim stentom da se vrate porodicama i normalnom životu“, rekla je Kunarac.

Ona je istakla da će otvaranje angio sale omogućiti imponzantnu dinamiku razvoja intervente kardiologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Imam još četvoro mladih kolega koji su željni učenja i dokazivanja“, navela je Kunarac.

Ona je dodala da godišnje u Evropi umre 1.800.000 ljudi od nekog oblika koronarne bolesti, što je 20 odsto od svih uzroka smrtnosti, te da je ogroman značaj napretka u dijagnostici i tretmanu koronarne bolesti.

Ministar Alen Šeranić je naveo da ova angio sala predstavlja dio mreže za liječenje kardioloških oboljenja u Banjaluci, Bijeljini i Foči, koje su planirane u ovom četvorogodišnjem mandatu.

„Ostaje nam dio posla, koji računamo da ćemo završiti do kraja godine, a tiče se kardiohirurgije u Banjaluci“, rekao je Šeranić.

On je dodao da je uz dva miliona maraka u angio salu, otprilike isti toliki iznos uložen i u rekonstruisani objekat neurologije.

„Opremanje i modernizaciju Univerzitetske bolnice u Foči nastavljamo dalje. Ono što smo zacrtali na početku, uz angio sale dalje radimo urgentni blok, jednodnevnu i dvodnevnu hirurgija, to je nešto što treba da imaju bolnice u Srpskoj“, istakao je Šeranić.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić kaže da je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji ustanove.

On je naveo da Ministarstvo radi onaj posao koji je i obećalo- da će svakom stanovniku Srpske omogućiti sve vrste medicinske zaštite.

„Moram se zahvaliti i onima koji su prije dvadesetak godina počeli da rade jednu vrstu angiološke dijagnostike, a to su pejsmejkeri. Mislim da je ova bolnica, zahvaljujući tome, uz dobru vaskularnu hirurgiju, radiologiju, kardiologiju i sve ostale segmente zaslužila ovakav objekat. Vrlo brzo ćemo krenuti, nema potrebe da čekamo, Univerzitetsko-klinički centar nam stoji na raspolaganju sa kadrovima“, rekao je Marić.

U Univerzitetskoj bolnici Foča uskoro se očekuje useljenje i u rekonstruisani paviljon B1 u kojem će na usluzi pacijentima biti moderno opremljena odjeljenja za neurologiju, otorinolarigologiju i oftalmologiju.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: