Vijesti

NP „Sutjeska“: Prekograničnom saradnjom školama kontejneri za otpad

31.05.2021 | 15:36 NP „Sutjeska“: Prekograničnom saradnjom školama kontejneri za otpad

Nacionalni park „Sutjeska“ organizovao je akciju čišćenja školskih dvorišta, a kroz projekat „Prekogranična mreža prirodnog nasljeđa“ fočanske osnovne škole i Srednjoškolski centar dobili su kontejnere za otpad. U školska dvorišta stiglo je po osam kontejnera u kojima će moći da se razvrsta karton, papir, staklo, plastika i drugi otpad.

Nacionalni park „Sutjeska“ organizovao je akciju čišćenja školskih dvorišta, a kroz projekat „Prekogranična mreža prirodnog nasljeđa“ fočanske osnovne škole i Srednjoškolski centar dobili su kontejnere za otpad. U školska dvorišta stiglo je po osam kontejnera u kojima će moći da se razvrsta karton, papir, staklo, plastika i drugi otpad.

Uređujući školska dvorišta đaci iz Foče pridružili su se vršnjacima iz 12 škola u Republici Srpskoj i Srbiji u kojima se projekat provodi. Svoj doprinos pružili su učenici sedmog razreda Sofija Mimić, Helena Pejović i Luka Vilotić.

-Uvijek je bolje zaštiti životnu sredinu. Ne treba bacati smeće, a ako to neko radi mi trebamo da očistimo-rekla je Sofija.

-Bitno je da čuvamo životnu sredinu, da je ne zagađujemo, ali i da skrenemo pažnju nekome ko to radi. Naročito mlađima i da ih na vrijeme naučimo da ne trebaju da bacaju smeće, jer postoje korpe i kontejneri-poručila je Helena.

-Svi ljudi trebaju da čuvaju svoju okolinu i sve ekosisteme. Otpatke trebamo da bacamo u korpe i da se pridržavamo svega što smo učili u školi-rekao je Luka.

Znanje o očuvanju životne sredine đaci stiču od prvog razreda, a pristigla pomoć mnogo će značiti za održavanje čistoće školskog dvorišta, kaže direktor OŠ „Veselin Masleša“ Blaško Trifković.

-Možemo da se pohvalimo da imamo jedno od najčistijih školskih dvorišta. Posvećujemo veliku pažnju održavanju dvorišta i eko kutaka. Planiramo da napravimo i botaničku baštu kako bi naši učenici mogli da se posvete ekologiji-rekao je Trifković.

O životnoj sredini brinu i u OŠ „Sveti Sava“.

-Kada je riječ o očuvanju životne sredini do sada smo ulagali veliki trud i tokom nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Manje aktivnosti imali smo tokom pandemije virusa korona, ali se ponovo vraćamo ekologiji. Trudimo se da kod učenika razvijamo svijest o značaju zaštite životne okoline, jer u prirodi živimo, živimo sa njom, živimo od nje i bitno je da je čuvamo kako bi nam život bio kvalitetniji i zdravlje bolje-rekao je zamjenik direkora OŠ „Sveti Sava“ Duško Krsamnović.

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ koji je, uz beogradski Šumarski fakultet i JP „Srbijašume“, nosilac projekta ističu da ovakve aktivnosti imaju za cilj da kod učenika podignu nivo svijesti o značaju zaštite životne sredine.

-Kroz projekat smo obezbijedili edukativne table, kontejnere za odlaganje smeća, kao i materijal i opremu za čišćenje. U svakoj školi u Foči je organizovana akcija čišćenja u kojoj je učestvovao značajan broj djece. Ostali učenici uključeni su kroz promotivne materijale i prezentacije, a sve prati i onlajn kampanja koja je fokusirana na ekološke aktivnosti- rekla je koordinator projekta Mirjana Radović.

Nacionalni park „Sutjeska“ organizovao je foto-konkurs za učenike na kojem će biti odabrane naljepše pejzažne fotografije. Autori će biti nagrađeni, a šest pobjedničkih fotografija naći će se na promotivnim materijalima najstarijeg nacionalong parka u BiH.

Projekat „Prekogranična mreža prirodnog nasljeđa“ vrijedan je 506.000 evra, a sufinasira ga Evropska unija kroz prekogranični program Srbije i Bosne i Hercegovine.

U okviru projekta otvoren je Centar za naučno istraživanje i ekologiju na Tjentištu, koji će okupljati đake, studente, profesore i naučnike iz Srbije i BiH, ali i drugih zemalja Evrope i svijeta.

Uz Nacionalni park „Sutjeska“, projektom su obuhvaćena i zaštićena područja u Srbiji, Park prirode „Zlatibor“, Prirodni rezervat Mileševska rijeka, te pejzaži izvanrednih karakteristika „Kamena gora” i „Ozren Jadovnik”.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: