Vijesti

OO SNSD: Izgradnja „HES Gornja Drina“ najveći projekat u istoriji Foče

20.05.2021 | 14:15 OO SNSD: Izgradnja „HES Gornja Drina“ najveći projekat u istoriji Foče

Opštinski odbor SNSD-a Foča pozdravio je najavljenu gradnju hidro-energetskog sistema “Gornja Drina” ocijenivši da je riječ o najvećem projektu u istoriji Foče.

Opštinski odbor SNSD-a Foča pozdravio je najavljenu gradnju hidro-energetskog sistema “Gornja Drina” ocijenivši da je riječ o najvećem projektu u istoriji Foče.

-Nakon 60 godina čekanja, nevjerice, sumnje u izgradnju, napokon se desio i taj trenutak polaganja kamena temeljca za izgradnju HE „Buk Bijela“, što će za naše građane predstavljati najveći privredni, ekonomski i infrastrukturni zamajac u posljednjih nekoliko decenija-saopšteno je iz fočanskog SNSD-a.

Navode da će „Buk Bijela“ sa 120 megavata instalisane snage i „Foča“ i „Paunci“ sa po 40 donijeti novu vrijednost cijeloj Republici Srpskoj, dok će posebnu korist osjetiti Foča u godinama gradnje i potom po osnovu naknade za potopljeno zemljište i drugim benefitima koje nose svi energetski sistemi.

Ističu da su vlade Srpske i Srbije i ovim zajedničkim projektom pokazale složnost naroda s obje strane Drine koji nakon ovoga može očekivati ekonomski i privredni procvat.

-Stotine ljudi, mehanizacija, prateća operativa, učestvovaće u izgradnji, a dvije vlade uložiće 520 miliona evra u ove energetske sisteme, od čega će većinsko vlasništvo biti na strani Srbije u iznosu od 51 procenat, dok će Srpska biti vlasnik sa 49 odsto. Za Foču je to posebno značajno jer se očekuje da će naša lokalna zajednica prihodovati oko 800.000 evra godišnje, samo po jednom osnovu-navodi se u saopštenju.

Ovaj sistem, dodaju u fočanskom SNSD-u, važan je za povezivanje cijelog regiona zahvaljujući kojem će Foča postati istinski privredni i ekonomski centar, kao što je sada zdravstveni i obrazovni.

Podsjećaju da su investitori najavili da će, umjesto očekivanih šest, izgradnja trajati četiri godine, što, kako ističu, daje podstrek stanovništvu da ostane da živi i radi na ovom prostoru i da je budućnost u Foči zagarantovana.

-OO SNSD zahvaljuje vladama Srpske i Srbije što su prepoznali naše kapacitete i mogućnosti te tako dugoročno obezbijedili opstanak i dobar standard stanovništvu ovog kraja-naglašava se u saopštenju ove stranke.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: