Vijesti

OO SDS: Glasanje o zabrani malih hidrocentrala poigravanje pred lokalne izbore

03.07.2020 | 17:08 OO SDS: Glasanje o zabrani malih hidrocentrala poigravanje pred lokalne izbore

Opštinski odbor SDS-a Foča smatra da je jučerašnje glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske o zabrani izgradnje malih hidrocentrala pokazalo kako se aktuelna skupštinska većina poigrava sa prirodnim potencijalima i građanima Srpske.

Opštinski odbor SDS-a Foča smatra da je jučerašnje glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske o zabrani izgradnje malih hidrocentrala pokazalo kako se aktuelna skupštinska većina poigrava sa prirodnim potencijalima i građanima Srpske.

U saopštenju dostavljenom medijima fočanski SDS navodi da su klubovi poslanika SNSD-a i Demosa imali prijedloge o izglasavanju moratorijuma na izgradnju malih hidrocentrala iako su ministri iz njihovih stranka u trenutnom i prethodnim sazivima Vlade donosili odluke o izdavanju koncesija za izgradnju istih.

-Licemjerno poigravanje sa javnosti Srpske pred lokalne izbore još jednom pokazuje da vladajuća elita isključivo misli na vlastite interese. Svima je poznato da mini hidrocentrale grade djeca visokih funkcionera vlasti Srpske-navodi se u saopštenju.

Ističe se da su stranke skupštinske većine pokazale jučerašnjim glasanjem da se poigravaju sa narodom, jer su licemjerno iznijeli prijedloge oko kojih su se sa koalicionim partnerima ranije dogovorili da se ne usvoje, kako bi se pojedinci bliski vlasti nastavili bogatiti na račun malih hidrocentrala, a u očima javnosti predstavili kao zaštitnici javnog interesa.

-Efekti malih hidrocentrala: finansijska dobit za državu, zapošljavanje radne snage i uticaj na poboljšanje energetskog sistema, ravni su nuli. Sa druge strane investitori, korisnici su podsticaja koji se dodjeljuje od novca građana Republike Srpske, jer svi mi uz račune za struju plaćamo naknadu za obnovljive izvore energije, a taj novac dijelom ide u džepove investitora-navode u SDS-u.

Smatraju da se veliki kriminal dešava u procesu dodjele koncesija za MHE jer je, kako navode, vladajući SNSD nekoliko puta preprodavao koncesione ugovore, što je omogućilo, djeci, kumovima i prijateljima ljudi iz vlasti da se bogate.

-Smatramo da je izgradnja MHE promašena investicija koja donosi više štete nego koristi, uništavajući rijeke za sva vremena. To dovodi do ozbiljnih posljedica, kao što su poremećaj u funkcionisanju flore i faune tog kraja, režima podzemnih voda i erozije zemljišta-dodaje se u saopštenju.

Iz fočanskog SDS-a poručuju da je narod Foče na putu da ostvari briljantnu pobjedu i zabrani izgradnju MHE na Bjelavi, uprkos ćutanju načelnika Opštine Foča i predstavnika Šumskog gazdinstva „Maglić“ i Policijske uprave Foča.  

Podijelite vijest: