Vijesti

Kiša i grad oštetili puteve, uništili usjeve

03.07.2020 | 17:07 Kiša i grad oštetili puteve, uništili usjeve

Jako nevrijeme praćeno gradom i udarima vjetra pogodilo je juče Foču i u rubnim dijelovima opštine pričinilo ogromnu štetu na usjevima, objektima i putevima.

Jako nevrijeme praćeno gradom i udarima vjetra pogodilo je juče Foču i u rubnim dijelovima opštine pričinilo ogromnu štetu na usjevima, objektima i putevima. Najkritičnije je bilo u Trnovačama, Đeđevu, Kutima, Brodu na Drini, Trbušču i na Tjentištu gdje je nevrijeme ostavilo pustoš za sobom.

Jaka kiša i grad iznenadili su mještane Trnovača koji ne pamte tako razornu vremensku nepogodu. Za gotovo sat vremena stradalo je poljoprivredno dobro, putna infrastruktura i pojedini objekti. Nabujali potoci odnijeli su dio puta u blizini kuće pedesetogodišnjeg mještanina Jova Ostovića.

-Oštećeni su nam usjevi u vrtovima, sve što je posađeno. Potok koji prolazi pored naše kuće nabujao je i odnio put, kao i kanal kuda vuda prolazi. Ne bih znao reći kolika je šteta, velika jeste, još se procjenjuje. Vjerujemo da će nam opština pomoći u saniranjeu štete-ispričao je Ostović.

Sedamdesetdvogodišnjem Milivoju Jankoviću, vlasniku pansiona „Bavaria“ nevrijeme je oštetilo bungalove i terasu pansiona. Samo što je počeo sa radom u turističkoj sezoni, suočen je sa velikim teškoćama. Saniranje štete neće biti nimalo lako, jer je bujica pokrenula klizišta u blizini ovog turističkog objekta i oštetila pristupne puteve.

-Voda se praktično izlila na cijelu površinu, pa je sve izgledalo kao jezero, a što je najgore voda je pokrenula zemlju koja se odronila na bungalove i objekte. Ne mogu da izvedem mašinu da sanira, već se sve mora raditi ručno. Bili su nam iz opštine i skrenuli pažnju da ne možemo ništa da radimo dok se zemlja ne osuši, pa vidjeću šta da radim. Uglavnom, šteta je velika, pa očekujem pomoć opštine, jer su mi onemogućeni svi prilazi-rekao je Janković.

Nevrijeme kakvo se ne pamti oštetilo je poljoprivredne usjeve i u selu Đeđevu. Mještani se ne nadaju opstanku voća ovog ljeta, dok će povrće ponovo morati da zasiju. Među njima i mještanin Nedeljko Tomić:

-I meni i svim mještanima grad i kiša su uništili usjeve, papriku, kupus, pasulj, svo voće je oštećeno, putna komunikacija, nemamo struje. Od voća nema ništa, a sve ostalo ćemo morati nanovo da zasijemo, koliko ko može. Obratićemo se i opštini za pomoć-kaže Tomić.

U nadležnim opštinskim odjeljenjima upoznati su sa situacijom koju je u rubnim dijelovima Foče pričinilo nevrijeme. Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Mansud Jahić rekao je za Radio Foču da su već pokrenute procedure za vraćanje stanja u funkcionalno.

-Pokrenute se već aktivnosti na vraćanje funkcionalnog stanja puteva, propusta, klizišta i svega što je potrebno. U komunikaciji smo sa mještanima i biće sve regulisano što je u našoj nadležnosti u narednom periodu-rekao je Jahić.

U narednim danima, prema najavama meteorologa, na području Republike Srpske očekuje se nestabilno vrijeme, što znači da će skoro svakog dana postojati mogućnost za pljuskove i grmljavinu. I evropski meteorološki servis “Meteoalarm” aktivirao je žuti meteoalarm za teritoriju BiH zbog visoke temperature, ali i moguće grmljavine. Grmljavinski procesi očekuju se i na području Foče.

Žuto upozorenje znači da vrijeme može biti opasno i da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez.

Podijelite vijest: