Kultura

KUD “Foča” konačno dobilo svoju kuću

13.05.2021 | 16:20 KUD “Foča” konačno dobilo svoju kuću

Kulturno umjetničko društvo „Foča“ uselilo je u novoizgrađene prostorije u potkrovlju Omladinskog sportskog centra, čime je dobilo mnogo bolje uslove za rad i nakon 11 godina postojanja više nije podstanar.

Kulturno umjetničko društvo „Foča“ uselilo je u novoizgrađene prostorije u potkrovlju Omladinskog sportskog centra, čime je dobilo mnogo bolje uslove za rad i nakon 11 godina postojanja više nije podstanar.

U okviru rekonstrukcije Omladinskog sportskog centra, poznatijeg po starom nazivu „Partizan“, opština Foča je nadogradila jedan sprat za potrebe KUD-a, a prethodno je riješila i dugogodišnji problem zagrijavanja prostorija uvođenjem centralnog grijanja na pelet.

Članovi KUD-a Foča sada imaju na raspolaganju veliku prostoriju za probe, površine devet puta 20 metara, uz prateće prostorije za presvlačenje i mokri čvor, a uz bolje uslove za rad, znatno će smanjiti i troškove, jer više neće morati da plaćaju kiriju. Predsjednik Upravnog odbora KUD-a „Foča“ Spomenko Stojanović zahvalio se opštini što im je omogućila da dobiju odlične uslove za rad.

„U ime svih članova KUD-a, zahvaljujem se prethodnom načelniku Radisavu Mašiću, koji je uvažio potrebe za konačnim smještajem Društva, da se pri rekonstrukciji sportske sale uradi nadogradnja, kao i sadašnjem načelniku Milanu Vukadinoviću koji je to doveo do kraja. KUD je konačno dobio svoje prostore i siguran sam da će rijetko koje Društvo u Srpskoj imati bolje uslove za rad“, istakao je Stojanović.

On je dodao da će KUD od sada imati manje troškova,  tako da će moći više sredstava da ulože u opremu i nošnju.

Načelnik opštine Milan Vukadinović istakao je da je KUD „Foča“ konačno dobilo svoju kuću, te da je to zaslužilo jer okuplja 250 članova.

„I u narednom periodu ćemo nastaviti da ostatak prostorija opremimo i privedemo namjeni. Takođe, okolinu Sportskog centra „Partizan“ želimo da uredimo na najbolji način da mogu da se održavaju mini koncerti, da naša omladina to koristi za svoje potrebe“, rekao je Vukadinović.

Član KUD-a Foča Saša Stanić kaže da su dobijanjem novih prostorija dobili krila za još bolji rad.

„Pozvao bih sve ljude koji vole kulturu i tradiciju da ovdje nađu svoj prostor za rad, a naše Društvo je za sve njih otvoreno. Do sada smo imali prostor za igru deset sa sedam metara, a sada je to devet sa 20 metara, što zadovoljava sve naše potrebe i sve sekcije“, naveo je Stanić.

U doba korone, u KUD-u „Foča“ redovno izvode probe i uvježbavaju nove koreografije, željno iščekujući da   se steknu uslovi za nastupe, zbog kojih, kako ističu, i postoje. Trenutno imaju 250 članova razvrstanih u sedam folklornih ansambala i dva narodna orkestra.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: