Vijesti

SO Foča: Zaduženje zbog saniranja posljedica virusa korone

02.07.2020 | 14:23 SO Foča: Zaduženje zbog saniranja posljedica virusa korone

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas odluku o zaduženju od 1.500.000 KM emisijom hartija od vrijednosti, a u svrhu saniranja gubitaka u budžetu izazvanih epidemijom virusa korona.

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas odluku o zaduženju od 1.500.000 KM emisijom hartija od vrijednosti, a u svrhu saniranja gubitaka u budžetu izazvanih epidemijom virusa korona.

Kako je odlukom definisano, 700.000 KM biće iskorišćeno za opremanje novog obdaništa, čija izgradnja je pri kraju,  a ostatak za asfaltiranje gradskih ulica i lokalnih puteva, za dogradnju kotlovnice i sistema grijanja u spotskom objektu „Partizan“, te za nabavku informatičke opreme za opštinsku administraciju.

Načelnik opštine Radisav Mašić pojasnio je da epidemija virusa korona ugasila republički fond iz kojeg je, kako je to ranije opštini bilo odobreno, trebalo da se finansira opremanje obdaništa, pa je lokalna uprava morala da se odluči na ovaj korak da bi se novi objekat vrtića stavio u funkciju.

On je naveo da su nadležne republičke institucije iz tog razloga opštini Foča omogućile najpovoljnije uslove zaduživanja, tako da će se, za razliku od drugih opština u Srpskoj, koje na sličan način rješavaju gubitke u budžetu izazvane koronom, a koje se zadužuju po kamatnim stopama od 4 do 4,5 odsto, Foča zadužiti po kamatnoj stopi od 3,5 odsto.

Mašić je istakao da će svi u Foči biti ponosni na novo obdanište, koje će biti reprezentativan objekat, te da će se na taj način riješiti dugogodišnji problem nemogućnosti smještaja velikog broja djece uz napomenu da ih je trenutno stotinu na listi čekanja.

On je dodao da će ova sredstva biti iskorišćena za finansiranje i drugih krupnih investicija, poput završetka obilaznice oko Bolnice i asfaltiranja lokalnih puteva, te da novo zaduženje neće uticati na likvidnost budžeta, a ukupna stopa zaduženosti opštine u odnosu na izvorne prihode iznosiće devet odsto.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finasnije Mirjana Davidović navela je da su zbog epidemije virusa korona prihodi u prvoj polovini godine smanjeni za 1.500.000 maraka, te da je teško prognozirati koliki će biti ukupni gubici do kraja godine.

Ona je rekla da je zaduženje jedna od mjera prevazilaženja teške ekonomske situacije, te da će biti potrebno ostvariti i uštede na određenim budžetskim stavkama koje se neće odnositi na plate zaposlenih niti na ulaganja u infrastrukturu.

Odluku o zaduženju podržalo je 17 od prisutnih 19 odbornika, među njima i odbornici opozicionog NDP-a, koji su istakli da bi bilo besmisleno stopirati završetak vrtića.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o radnom vremenu trgovinskih, zanatskih i uslužnih djelatnosti na području opštine, prema kojoj će nedjelja biti neradni dan tokom zimske sezone, dok će ljeti, tačnije od 1. maja do 1. oktobra, rad nedjeljom trajati od 7.00 do 12.00 časova.

Izuzetak su objekti čija je osnovna djelatnost prodaja hljeba, peciva, svježe tjestenine i  kolača, kojima će nedjeljom biti omogućen rad od 6.00 do 22.00, odnosno od 6.00 do 12.00 časova, te apoteke čija dežurstva će utvrđivati lokalna uprava.

Radno vrijeme ostalim danima u sedmici za sve objekte obuhvaćene ovom odlukom je od 6.00 do 22.00 časa, izuzev benzinskih pumpi koje mogu da rade non-stop.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: