Vijesti

Povećan iznos studentskih stipendija

19.04.2021 | 15:42 Povećan iznos studentskih stipendija

Opština Foča u akademskoj 2020/2021. godini stipendiraće 173 redovna  studenta koji su ispunili uslove konkursa raspisanog u decembru prošle godine. Iznos za isplatu studentskih  stipendija iznosi  170.000 KM.

Opština Foča u akademskoj 2020/2021. godini stipendiraće 173 redovna  studenta koji su ispunili uslove konkursa raspisanog u decembru prošle godine. Iznos za isplatu studentskih  stipendija iznosi  170.000 KM.

Potpisivanje ugovora sa stipendistima počelo je danas za studente prvih, drugih  i trećih godina studija u dva različita termina,  a sve u cilju poštovanja epidemioloških mjera.  

Iznos stipendije za studente prvih godina fakulteta povećan je za deset maraka u odnosu na prošlogodišnju stipendiju pa sada iznosi 90 maraka. Za studentski standard ovaj iznos nije zanemarljiv, kažu Dejan Radović student Medicinskog fakulteta u Foči.

-Veoma će mi značiti u budućem periodu. Moći ću sebi da priuštim neke stvari koje nisam mogao u srednjoj školi, rekao je Dejan Radović.

– Nadam se da će stipendija  podmiriti troškove Studentskog doma ili pokriti neke druge sitnice, kaže  Anđela Radović koja studira engleski i kineski jezik i književnost.

Pojedinačni iznos stipendije, zavisno od godine studija, je od 90 do 110 KM mjesečno. Stipendije će dobiti studenti sa najmanjom prosječnom ocjenom 7,50, djeca poginulih boraca i raatnih vojnih invalida, studenti bez jednog ili oba roditelja, korisnici socijalne pomoći, studenti čija su oba roditelja nezaposlena i studenti iz višečlanih porodica.  

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da će od ove godine lokalna uprava za Dan opoštine -9. maj, nagraditi najbolje studente i đake generacije, a na ulazu u grad biće postavljen bilbord sa njihovim slikama i porukom „Ponos Foče“.

-Nakon dužeg perioda krenuli smo sa povećanjem stipendija  za određeni iznos, koliko nam mogućnosti dozvoljavaju. Želim da naglasim da opština Foča stipendira gotovo sve kategorije studenata i nastavićemo sa tim akcijama. Ono što je novost za Dan opštine nagradićemo najbolje studente i đake generacije. Na ulazu u grad na bilbordu istaći ćemo njihove slike sa natpisom „Ponos Foče“,  jer oni to zaista i jesu, rekao je načelnik Vukadinović.  

Ugovore o stipendiranju sutra će potpisati studenti četvrtih, petih i šestih godina studija.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: