Vijesti

Na Bjelavi rampa za bagere- nikla “Kuća za odbranu rijeka”

19.04.2021 | 15:37 Na Bjelavi rampa za bagere- nikla “Kuća za odbranu rijeka”

Članovi fočanskog Udruženja građana „Bjelava“, u saradnji sa Centrom za životnu sredinu i Koalicijom za zaštitu rijeka BiH, danas su u Bukovici kod Foče postavili kontejner koji su nazvali „Kuća za odbranu rijeka“ u kojem će dežurati da bi spriječili eventualni ponovni dolazak mašina u korito rijeke Bjelave zbog gradnje male hidroelektrane.

Članovi fočanskog Udruženja građana „Bjelava“, u saradnji sa Centrom za životnu sredinu i Koalicijom za zaštitu rijeka BiH, danas su u Bukovici kod Foče postavili kontejner koji su nazvali „Kuća za odbranu rijeka“ u kojem će dežurati da bi spriječili eventualni ponovni dolazak mašina u korito rijeke Bjelave zbog gradnje male hidroelektrane.

„Kuća za odbranu rijeka“, oslikana motivima koji ukazuju na pogubne posljedice malih elektrana, postavljena je u blizini magistrale Foča-Tjentište, na samom početku makadamskog puta, koji je dolinom Bjelave prošle godine prokopao koncesionar, fočansko preduzeže „Srbinjeputevi“, da bi omogućilo pristup lokaciji na kojoj je predviđena gradnja male hidroelektrane.

Ekološki aktivisti, kasnije okupljeni u Udruženje „Bjelava“, u više navrata su organizovali proteste, upozorivši da je koncesionar bez dozvole iskrčio ogromnu količinu šume, uzurpirao privatna imanja, promijenio tok Bjelave i ugrozio gradski vodovod, s obzirom da se Foča pitkom vodom napaja sa te rijeke.

Predsjednik Udruženja „Bjelava“ Jovan Drakul kaže da i na ovaj način žele da pošalju jasnu poruku nadležnom ministarstvu, koje će odlučivati o dodjeli dozvola za gradnju malih HE, da građani neće odustati od odbrane ne samo Bjelave, već i ostalih fočanskih rijeka.

„Po uzoru na aktiviste širom BiH, koji su baš na ovakav način stopirali investitore i odbranili svoje rijeke, danonoćno dežurajući u kontejnerima, mi ćemo da postavimo i barikade i rampe i na drugim mjestima sa kojih se može prići rijeci. To će biti jasan signal da nećemo dozvoliti nijednoj mašini da se pojavi na Bjelavi i drugim rijekama koje su ugrožene lošim koncesionim ugovorima“, istakao je Drakul.

On je podsjetio da bi deklaracija, koja je jednoglasno donesena u Narodnoj skupštini Republike Srpske, trebalo da obaveže sve opštine i ministarstva da stopiraju dozvole za gradnju malih HE koje se od njih traže i da izvrše reviziju, kao u ovom slučaju, dosadašnjih koncesionih ugovora.

„Ukoliko neko studiozno pristupi reviziji, jasno je da će ovdje doći do stopiranja gradnje malih HE“, uvjeren je Drakul.

Iz Udruženja “Bjelava” pojašnjavaju da je nakon više protesta građana, nadležno ministarstvo stopiralo radove u koritu rijeke Bjelave i da je sada u toku proces izrade studije uticaja na životnu sredinu, koji prethodi pribavljanju ekoloških i građevinskih dozvola.

Ekolozi smatraju da koncesionar to neće moći ostvariti, ističući da su svi argumenti na njihovoj strani.

„Glavni argument su, svakako, neraščišćeni imovinsko-ptravni odnosi, što je osnova za bilo kakve dozvole. Nisu riješeni niti će biti riješeni, jer jednostavno ljudi ne žele da prodaju svoja imanja. Mi već godinu apelujemo da je ugrožen gradski vodovod, klizišta su se već pojavila, prokopan je put kojim se direktno ugrožava cjevovod, pogođena je i vodenica koja je zaštićena kao kulturno-istorijsko naslijeđe, a niko ne mari ni što je narušena priroda, što su ugroženi mladica, koja se ovdje mrijesti, pastrmka, riječni rakovi“, upozorio je Drakul.

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu napomenula je da je Bjelava značajan izvor pitke vode za Foču.

„Cilj je zaštita Bjelave, da se zaustavi uništavanje prirode i povlađivanje investitoru uprkos jasnom protivljenju građana i jasnom kršenju zakona“, navela je Ivanićeva.

„Kuću za odbranu rijeka“ oslikao je fočanski umjetnik Vladimir Milanović.

„Ove ilustracije prenose jednostavnu poruku, svima jasnu- da se stavljanjem rijeka u cijevi uništava priroda i da to jednostavno ne smijemo dozvoliti“, rekao je Milanović.

Iz udruženja „Bjelava” je najavljeno da će se o gradnji malih hidroelektrana u Foči raspravaljati i na jednoj od narednih sjednica fočanskog parlamenta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: