Obrazovanje

Veliko interesovanje iz Srbije i Crne Gore za Medicinski fakultet u Foči

01.07.2020 | 13:26 Veliko interesovanje iz Srbije i Crne Gore za Medicinski fakultet u Foči

Na Medicinskom fakultetu u Foči danas su održani prijemni ispiti na odsjecima stomatologija, zdravstvena njega i specijalna edukacija i rehabilitacija, dok je prijemni ispit za odsjek medicina, za koji je tradicionalno najveće interesovanje svršenih srednjoškolaca, zakazan za sutra.

Na Medicinskom fakultetu u Foči danas su održani prijemni ispiti na odsjecima stomatologija, zdravstvena njega i specijalna edukacija i rehabilitacija, dok je prijemni ispit za odsjek medicina, za koji je tradicionalno najveće interesovanje svršenih srednjoškolaca, zakazan za sutra.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić naveo je da se prijavilo oko 280 kandidata, od kojih otprilike polovina polaže ispite danas, a ostali sutra, te da je planiran upis ukupno 160 brucoša na redovne studije.

„Vidimo da, prema uspjesima iz srednje škole, ima puno dobrih studenata i ako polože prijemne ispite tražićemo proširenje liste. Ove godine je veliko interesovanje iz Srbije i Crne Gore, imamo kandidate iz Federacije BiH i kompletne Republike Srpske, od Banjaluke i Prijedora do Trebinja, tako da je veoma raznovrsna sredina iz koje dolaze kandidati“, rekao je Bokonjić.

On je dodao da je postalo trend da je mnogo više djevojaka nego muškaraca među kandidatima,te da je taj odnos ove godine 70 naprema 30 odsto.

Stefan Gaćić iz Doboja završio je zubno-stomatološku srednju školu i želja mu je da obrazovanje nastavi na odsjeku stomatologije Medicinskog fakulteta u Foči.

„Spremam se od marta za prijemni i nadam se da ću položiti i upisati željeni fakultet“, kaže Gaćić.

Istu srednju školu kao i Gaćić, samo u Beranama u Crnoj Gori, završila je i Larisa Grcović iz Nove Varoši u Srbiji.

„Opredijelila sam se za stomatologiju, jer volim ovaj poziv“, navela je Grcovićeva.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže da se ove godine za 15 fakulteta i dvije akademije prijavio otprilike isti broj kandidata kao i prošle godine.

„Broj planiranih mjesta je 1.950. Kao i dosadašnjih godina, nejveće interesovanje je za Medicinski fakultet u Foči, a pored toga veliko intereosvanje je za Pravni, Mašinski, Elektrotehnički fakultet, te za programe Filozofskog fakulteta- kineski jezik i ruski jezik i međunarodni odnosi“, rekao je Kulić.

Na Medicinskom fakultetu u Foči, na odsjeku medicina, planiran je upis 60 brucoša na budžetu, te po deset na sufinaniranju i samofinansiranju, a na odsjeku stomatologija 40.

Na odsjeku specijalna edukacija i rehabilatcija predviđeno je da se upiše 30 studenata na redovne i pet na vanredne studije, te na zdravstvenoj njezi 20 na redovne i deset na vanredne.

Krajem jula prvi put će biti organizovan i prijemni ispit za studiranje medicine na engleskom jeziku za strane studente, a predviđen je upis 50 kandidata.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: