Zdravstvo

Počela vakcinacija starijih od 65 godina u Foči

31.03.2021 | 16:04 Počela vakcinacija starijih od 65 godina u Foči

Vakcinacija protiv virusa korona za stanovništvo starije od 65 godina počela je u fočanskom Domu zdravlja. Planirano je da se ruskom vakcinom „sputnjik ve“ vakciniše oko 1.200 građana koji su se prijavili timovima porodične medicine.

Vakcinacija protiv virusa korona za stanovništvo starije od 65 godina počela je u fočanskom Domu zdravlja. Planirano je da se ruskom vakcinom „sputnjik ve“ vakciniše oko 1.200 građana koji su se prijavili timovima porodične medicine.

Osamdesetšestogodišnja Dušanka Krsmanović među prvima je vakcinisana i preporučuje i drugima da to urade, kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje.

-Jedva sam čekala vakcinu, da zaštitim i sebe i bližnje koji dolaze kod mene. Samo sam strahovala da ne zauzmem mjesto nekome kome više treba-kaže Krsmanovićeva.

Među vakcinisanim Fočacima treće životne dobi su i Anđa Zarić i Radojka Dostić:

-Prijavila sam se za vakcinu radi sigurnosti, mislim da svi treba da se odazovemo i koliko toliko se zaštitimo-smatra Zarićeva.

-Vakcinu sam primila, dobro se osjećam, niko nema čega da se plaši-rekla je Dostićeva.

Imunizacija se u fočanskom Domu zdravlja odvija po ranije utvrđenom rasporedu i uz dobru organizaciju-zakazivanjem termina preko timova porodične medicine, zbog čega nema gužvi.

-Počinje se od deset sati ujutro, raspored je na petnaest minuta, građani se pozivaju unaprijed po rasporedu. Poručićemo već doze za narednu sedmicu, imunizacija se nastavlja po ustaljenom redu, prvo osobe starije od 80 godina, pa između 75 i 80 godina i tako redom. Do sada je 1.200 prijavljenih za imunizaciju- rekao je direktor fočanskog Doma zdravlja, Miroslav Ristanović.

Ristanović je upozorio da je epidemiloška situacija u Foči veoma ozbiljna. Virus ne posustaje, broj oboljelih raste svakodnevno:

-Trenutno je u Foči 212 osoba pozitivno na virus korona i oko 410 je pod zdravstvenim nadzorom. Oko 150 pacijenata imamo na ambulantnoj terapiji, nažalost brojke su sve veće-kazao je Ristanović.

U fočanskom Domu zdravlja do sada se vakcinisalo 60 odsto zaposlenih. Vakcinacija radnika nastavlja se i u narednom periodu, kao i stanovništva, po prioritetnim grupama. Uporedo, proces imunizacije zdravstvenih radnika teče po planu i u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

 

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: