Vijesti

Sa obale Ćehotine iznio 300 vreća smeća

24.03.2021 | 16:36 Sa obale Ćehotine iznio 300 vreća smeća

Fočak Ljubomir Todović napunio je oko 300 velikih vreća smeća čisteći obalu rijeke Ćehotine na lokalitetu pet kilometara uzvodno od Foče u rejonu naselja Dragočava.

Fočak Ljubomir Todović napunio je oko 300 velikih vreća smeća čisteći obalu rijeke Ćehotine na lokalitetu pet kilometara uzvodno od Foče u rejonu naselja Dragočava.

Todović je očistio oko šezdeset dužnih metara obale, širine od deset do 20 metara, a za to mu je bilo potrebno dvadesetak dana.

Ovaj trener i majstor karatea priča da je uz plastične kese i flaše, bilo svega i svačega- životinjskih koža i crijeva, guma i drugih auto dijelova, starih televizora, tepiha, raznih dijelova namještaja, piljevine, otpada od oguljenog krompira, trulog povrća…

Što je najgore, konstatuje Todović, na manje od 100 metara odatle, nalaze se kontejneri.

„Nevjerovatno koliko je bilo smeća, ne može se nabrojati čega je sve bilo. Sigurno sam odavde iznio 300 velikih vreća, manje ne, može samo da ih je bilo više. Počeo sam krajem februara i smeća još ima, tako da ću nastaviti, ali kako je bilo, sada obala izgleda mnogo bolje“, kaže Todović.

Dio obale Ćehotine, površine oko 1.000 metara kvadratnih, koji je uredio, nalazi se između omladinskog izletišta i vikend imanja njegovih ćerke i zeta, na samom ulazu u naselje, kod table Dragočava.

On se nada da će ovaj njegov gest uticati na nesavjesne građane koji su bacali smeće na obalu rijeke da to više ne čine, te da će još nekog podstaći na sličnu akciju očuvanja prirode.

Želja mu je da, ukoliko se nađe neko ko bi mu se pridružio, „koridor“ čiste obale za početak sastavi sa omladinskim izletištem, a da zatim nastavi i dalje nizvodno prema ostrvu Brioni i Foči.

Foča je poznata po velikom riječnom bogatstvu i Fočaci se vole pohvaliti da njihova opština leži na 17 rijeka, ali dosta je onih koji to bogatstvo ne znaju da cijene, pa su divlje deponije na obalama, poput ove u Dragočavi, česta pojava.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: