Zdravstvo

Dom zdravlja Foča: Čim se osjete simptomi, javiti se ljekaru

23.03.2021 | 16:43 Dom zdravlja Foča: Čim se osjete simptomi, javiti se ljekaru

Iz fočanskog Doma zdravlja upozoravaju da je potrebno odmah se javiti porodičnom ljekaru, čim se osjete simtomi kovida 19, da bi se na vrijeme pristupilo liječenju.

Iz fočanskog Doma zdravlja upozoravaju da je potrebno odmah se javiti porodičnom ljekaru, čim se osjete simtomi kovida 19, da bi se na vrijeme pristupilo liječenju.

Na ambulantnoj terapiji Doma zdravlja Foča trenutno je 75 pacijenata sa upalom pluća, od ukupno 136 pozitivnih na virus korona, podaci su fočanskog Doma zdravlja.

Direktor ove zdravstvene ustanove Miroslav Ristanović kaže da je i dalje veliki broj pacijenata koji se svakodnevno javljaju sa simptomima kovida 19.

“Danas smo do 13 časova imali 32 pregleda u ambulantama i 34 laboratorijske analize. Stupanjem na snagu novih mjera, očekujemo poboljšanje i pad broj oboljelih u roku od sedam do deset dana. Najvažnije je da građani maksimalno smanje javna okupljanja, što je osnovna preventivna mjera”, poručio je Ristanović.

On navodi da su laboratorijski nalazi u ovom talasu drugačiji i da su kliničke slike teže.

“U ovom talasu gotovo da nema simptoma gubitka čula mirisa i ukusa. Najčešće su to povišena temperatura, bolovi u grlu i mišićima. Ne treba čekati, čim se osjete simptomi potrebno se javiti porodičnom ljekaru da se odmah planiraju nalazi i eventualno rentgenski snimak pluća, a ne nakon sedam dana kada nažalost može biti kasno”, upozorava Ristanović.

On je apelovao da se građani koji imaju simtome obavezno jave putem telefona porodičnom ljekaru i da zakažu pregled.

U cilju rasterećivanja biohemijske službe, pozvao je građane da smanje odlaske u laboratoriju za preventivne analize dok se epidemiološka situacija ne popravi.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: