Zdravstvo

UB Foča: Apel medicinara građanima da im pomognu u borbi protiv zaraze

22.03.2021 | 15:39 UB Foča: Apel medicinara građanima da im pomognu u borbi protiv zaraze

Medicinsko osoblje kovid odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča pozvalo je sugrađane i sve stanovnike Srpske i BiH da im, poštovanjem zdravstvenih mjera, pomognu u svakodnevnoj i sve težoj borbi u suzbijanju zaraze virusom korona.

Medicinsko osoblje kovid odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča pozvalo je sugrađane i sve stanovnike Srpske i BiH da im, poštovanjem zdravstvenih mjera, pomognu u svakodnevnoj i sve težoj borbi u suzbijanju zaraze virusom korona.

Na četiri kovid odjeljenja ove zdravstvene ustanove trenutno je smješteno 76 pacijenata oboljelih od kovida 19, tačnije 70 kod kojih je testiranjem potvrđeno prisustvo virusa korona i šest sa simptomima tog oboljenja.

Medicinska sestra Milica Vuković kaže da se broj pacijenata oboljelih od kovida  iz dana u dan povećava i to sa sve težom kliničkom slikom.

„Godinu dana borimo se sa svima nama nepoznatim virusom i medicinsko osoblje i ljekari su na izmaku snaga. Molimo sve građane da se pridržavaju mjera i da se vakcinišu“, apeluje Vukovićeva.

Ona ističe da već duži period ne koriste godišnje odmore i slobodne dane.

„Sve one, koji misle da virus ne postoji ili da je vještački ubačen, molimo da samo jedan dan provedu u kovid odjeljenju da vide kako je nama“, dodala je Vukovićeva.

Njen kolega Boško Drakul kaže da je sve više mlađih pacijenata oboljelih od kovida 19.

„Iskustva su vrlo neugodna, tu su i čitave porodice- otac, majka, sinovi,  ćerke. Uslovi rada su veoma otežani u odijelima, veoma je naporno izdržati i molimo sugrađane da nam pomognu da iz ovog što prije i što lakše izađemo“, rekao je Drakul.

Medicinska sestra Milena Ćosović navodi da je veoma teško emotivno podnijeti borbu pacijenata za život.

„Teško je vidjeti nekoga na respiratoru, meni lično baš je teško, to su relativno mladi ljudi. I kada kući dođemo, ne možemo a da ne razmišljamo o njima“, priča Ćosovićeva.

Koordinator zdravstvene njege Univerzitetske bolnice Boro Vilotić navodi da je rast broja pacijenata veoma zabrinjavajući.

„Proširili smo kapacitete, tako da smo pored jednog kovid odjeljenja otvorili još tri. Pozivam sve građane da se uozbilje, da shvate da je situacija mnogo teška, pa će, ako Bog da, dođi vrijeme kada ćemo moći da se veselimo, da idemo u kafane, na svdbe, a ne sada da to radimo“, naveo je Vilotić.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: