Sport

Otvoreno pismo OŠK “9. januar” opštini Foča - nezadovoljni načinom izbora najboljih sportista

15.03.2021 | 16:11 Otvoreno pismo OŠK “9. januar” opštini Foča - nezadovoljni načinom izbora najboljih sportista

Sportski direktor Šahovskog omladinskog kluba «Deveti januar» iz Foče Vladimir Šakotić uputio je otvoreno pismo opštinskom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti, načelniku ovog odjeljenja Oliveri Elez i Komisiji za izbor najboljih fočanskih sportista.

Sportski direktor Šahovskog omladinskog kluba «Deveti januar» iz Foče Vladimir Šakotić uputio je otvoreno pismo opštinskom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti, načelniku ovog odjeljenja Oliveri Elez i Komisiji za izbor najboljih fočanskih sportista.

Pismo prenosimo u cjelini.

Poštovani,

Iako u sportu i šahu djelujem preko 40 godina, do sada nisam imao priliku da se susretnem sa načinom proglašenja najboljeg sportiste jednog grada, onako kako je to uradila Opština Foča, odnosno članovi Komisije, formirane od strane Opštine da to uradi.

Nikada u životu nisam vidio da se titula sportiste jednog grada dodjeljuje za rezultate postignute u oblasti rekreativnog sporta, a još manje da se na bazi rezultata tog pojedinca cio sportski kolektiv proglasi najuspješnijim.

Da ne bude zabune – nijednom mišlju niti slovom ne želim da potcijenim rezultate momka koji je osvojio priznanje, već ozbiljno napadam i osuđujem one koji su nam sa ovog proglašenja poručili: FOČA NEMA SPORTISTE U OBLASTI TAKMIČARSKOG SPORTA. Ima li ih?

Nije cilj ovog pisma protest zbog pojedinačnih nagrada (uostalom, trener iz našeg kluba je dobio zasluženu nagradu za trenera godine i to je dovoljno), ali ste se brutalno i, čini mi se, potpuno svjesno, ogriješili o Omladinski šahovski klub «9. januar».

Javnost ću podsjetiti na naše rezultate u oblasti TAKMIČARSKOG šaha:

– pobjednici seniorske Prve lige Republike Srpske i plasman u Premijer ligu BiH,

– pobjednici omladinske Prve lige i Kupa Republike Srpske,

– treće mjesto druge ženske ekipe u Prvoj ligi Republike Srpske (prva ekipa je član Premijer lige BiH),

– ekipa sa najviše medalja između 15 ekipa učesnica Kadetskog i omladinskog prvenstva BiH.

Titula najuspejšnijeg sportskog kolektiva dodijeljena je klubu zbog rezultata jednog takmičara u oblasti rekreativnog sporta. Kakva uvreda za naših 60 članova i stotine sati napornog rada i takmičenja tokom cijele godine.

Poštovana g. Elez, otvoreno i direktno Vas pitam:

– smeta li Vam to što naš klub nosi ime «9. januar»?

– smetaju li Vam možda entuzijasti iz Vašeg grada, koji rukovode i Šahovskim savezom Republike Srpske, a koji u godini kada nam Opština dodjeljuje beznačajnih 1.000 KM, na svojim plećima nose kompletno finansiranje našeg kluba?

– da li nam Vi to, cijenjena g. Elez poručujete da nismo poželjni u Foči?

Čuo sam da je lično Vaše zalaganje na komisiji bilo da šah nije sport. Zašto? Ne dižemo dovoljno prašine dok igramo? Hoćete li sutra donijeti ukaz da slikari nisu umjetnici? Ili da violinisti nisu muzičari?

Vašim pogrešnim odlukama poslali ste sportistima i svima ostalima jednu veoma lošu poruku. Od Vas očekujemo da grešku sagledate, priznate i uputite nam jedno ljudsko izvinjenje. Kada to vidim, povjerovaću da na odgovornim mjestima u Opštini Fočka sjede odgovorni ljudi, spremni da prije svega poštuju zakone i vrednuju ostvarene rezultate.

OŠK «9. januar»

Sportski direktor

Vladimir Šakotić

 

Podijelite vijest: