Vijesti

Vidovdansko sjećanje na mlade kraljeve vojnike i miljevinske borce

28.06.2020 | 18:35 Vidovdansko sjećanje na mlade kraljeve vojnike i miljevinske borce

Na jednom od najmasovnijih stratišta, kod spomen-krsta u blizini jame Ponor, u fočanskoj mjesnoj zajednici Miljevina, danas je služen pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koje su partizani ubili u maju 1945. godine.

Na jednom od najmasovnijih stratišta, kod spomen-krsta u blizini jame Ponor, u fočanskoj mjesnoj zajednici Miljevina, danas je služen pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koje su partizani ubili u maju 1945. godine.

Sedamdesetogodišnji mještanin sela Budanj Vojo Matović prisjetio se svjedočenja svoga oca Vasilija, koji je bio očevidac masovnog stradanja mladih kraljevih vojnika.

-Otac mi je pričao da je, dok je obrađivao svoje imanje, vidio kako partizani cijeli dan dovoze ljude. Tu su ih vezali, ubijali i bacali u jamu Ponor, nakon čega su aplaudirali – prisjeća se Matović.

Matović priča da su partizani odlično znali gdje se kraljevi vojnici kriju i da su ih hvatali na prevaru.

-Rankovićevi ljudi su bacali letke i pozivali Dražine borce da se predaju i da im niko ništa neće uraditi. Oni nisu znali da će ih ubijati i predavali su se- rekao je Matović.

On je naveo da je mještanka tog sela Cvija Stanković pomogla jednom vojniku, koji je uspio da se izvuče iz jame Ponor.

-Sakrio se u sijeno u obližnjoj livadi, ona ga je našla i rekla mu da krene preko Broda na Drini, u pravcu Crne Gore, kako bi spasao život- kaže Matović.

Iz Boračke organizacije navode da godinama ukazuju na ovaj zločin, ali da i dalje izostaje podrška iz Srbije, odakle su uglavnom bili mladi vojnici.

-Uglavnom su stradali vojnici iz Kraljeva, Valjeva, Kragujevca i Čačka. Kontaktirali smo udruženja iz Srbije, ali oni nisu bili zainteresovani za ovaj zločin. U Srbiji je dalje prisutno pogrešno mišljenje da je zločin počinilo lokalno stanovništvo, jer su, prema našim saznanjima, do devedesetih godina u školama učili da je to uradio narod Foče, Miljevine i Kalinovika- rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković.

Prije par godina pokrenuta je inicijativa da se u Miljevini izgradi spomen-hram pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su na tom području ubijeni u masovnim likvidacijama.

– Preveli smo zemljište u naselju Miljevina i ovih dana očekujemo osvećenje. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti da izgradimo spomen-hram- rekao je paroh miljevinski Ljupko Medović.

Procjenjuje se da je na prostoru od Zelengore do Goražda ubijeno 7.000 kraljevih vojnika, dok ih je u jamu Ponor bačeno oko 2.000.

Uz žrtve iz Drugog svjetskog rata, pomen je služen i za 100 srpskih boraca i 27 civila, mještana Miljevine, koji su poginuli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: